Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor au trimis CCR o adresa nesolicitata, in care explica datele de ieri ale Guvernului

0
11

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a trimis CCR o adresa semnata si de Petru Filip (presedintele Senatului) in care explica modul in care trebuie citite datele trimise ieri de Guvern catre Curtea Constitutionala, afirma surse parlamentare preluate de HotNews.ro. Adresa nu fusese solicitata de CCR.

Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a declarat marţi, 20 august, pentru NewsIn, că nota trimisă la Curtea Constituţională de către Legislativ, prin fiecare dintre preşedinţii Camerelor, reprezintă un punct de vedere juridic, informează Realitatea.net.

"Un punct de vedere juridic vis-a-vis de listele electorale. E vorba de argumentaţii juridice şi la prima şedinţă am trimis un astfel de punct de vedere. Sunt date strict juridice, nicidecum de interpretare a cifrelor. Interpretare pe legislaţie. Dacă CCR va lua în considerare nota noastră e greu de precizat", a declarat Filip.

Şedinţa plenului Curţii Constituţionale pentru hotărârea privind valabilitatea referendumului a început marţi, la ora 10.15, în prezenţa tuturor celor nouă judecători.

Curtea trebuie să decidă dacă în baza listelor electorale actualizate şi a datelor primite luni de la Guvern, cvorumul de prezenţă a fost întrunit.

Potrivit datelor trimise luni de către Guvern către Curtea Constituţională, 34.654 de persoane aflate pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie vor fi radiate deoarece acestea nu ar fi trebuit să se afle pe acestea din diferite motive. De asemenea, un număr de 512.379 de persoane au acte de identitate care au expirat şi nu au fost reînoite până în ziua votului. Potrivit datelor de la Guvern, alţi 3.052.397 de cetăţeni români au drept legal de şedere în afara României.