Prevederi CONTROVERSATE ale OUG care a facut posibila RENUNTAREA la titlul de DOCTOR: Finantarea invatamantului DUAL si BURSELE de studiu pentru invatamantul PROFESIONAL

0
25

Ordonanța de urgență dată de Guvernul Ponta pe 29 decembrie, cea care a facut posibil ca titularul unui titlu științific să poată solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză, conține și alte prevederi controversate. Printre acestea se numara si problema invatamantului dual si a burselor pentru invatamantul profesional,  relateaza Romania Libera.

 

Multe școli, puține burse

 

Modificările se referă în câteva puncte și la învățământul dual, definit ca o formă de organizare a învățământului profesional. Ordonanța a creat confuzie, iar Camera de Comerț Româno-Germană a declarat că vechea  Legea a Educației cuprindea deja prevederi clare pentru organizarea învățământului profesional, iar cele cuprinse în ordonanță sunt superfluee. Ministerul Educației a reacționat cu întârziere, la o săptămână după aceste critici și la două după intrarea ordonanței în vigoare, precizând că noul tip de școală profesională duală începe din clasa a XI-a, spre deosebire de celelalte două forme de școală profesională duală care cuprind clasele IX-XI, respectiv IX-X (prevăzute deja în Legea Educației din 2011).

 

Deputatul liberal Radu Zlati reproșează Guvernului că nu a sprijinit amendamentul PNL prin care se cerea mărirea numărului de burse pentru învățământul profesional în condițiile în care mulți dintre elevii care ar fi urmat aceste cursuri aparțin unor medii vulnerabile economic. Acest fapt, coroborat cu acela că ministerul de resort nu deține nici un program de finanțare a școlilor și liceelor, astfel încât acestea să fie dotate cu necesarul de echipamente pentru înființarea unor clase profesionale, întreaga greutate fiind lăsată asupra parteneriatelor cu agenții economici, face modificarea legislativă să fie mai mult o figură de stil, la orizontul anului școlar 2015-2016“, spune Zlati.

 

CITITI SI: Baroul BUCURESTI, despre EXCLUDEREA lui Victor PONTA din AVOCATURA: Vom discuta dupa ce Universitatea Bucuresti hotaraste daca aproba cererea sa de RENUNTARE la titlul de DOCTOR

 

“Suspiciuni de nepotism“

 

Mircea Miclea, fost ministru al Educației, mai spune că acest sistem de învățământ profesional dual îi dezavantajează pe elevii din zonele unde industria nu este foarte dezvoltată. Prin însăși definiția sa, sistemul dual obligă un elev să urmeze învățământul de stat, dar numai dacă se găsește o colaborare cu un agent economic care este interesat să îl și califice pe respectivul elev pentru o anumită meserie. Articolul 223 a fost modificat în sensul că „finanțarea suplimentară se alocă prin contractul instituțional, iar finanțarea complementară prevăzută la alin. (6) lit. a) și b) se aprobă de către ministrul educației și Cercetării Științifice“. Finanțarea se făcea, anterior, pe baza numărului de studenți și a excelenței universitare. Acum, după cum se vede, se introduce o notă de relativitate foarte mare prin stipularea că finanțarea complementară se aprobă de ministru. Nu criterii, nu metodologii clare.

 

La fiecare 4 ani, Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior se înnoiește prin scoaterea la concurs, de regulă, a 1/3 din numărul de mandate de membru în Consiliul ARACIS“, este o altă modificare făcută Legii Educației. Potrivit vechilor prevederi legale, schimbarea era mai amplă și afecta 70% dintre membrii Consiliului. Rolul ARACIS este extrem de important, el fiind chemat să evalueze universitățile și programele acestora.

 

Știute fiind suspiciunile de nepotism existente la nivelul mediului universitar, încremenirea membrilor ARACIS (prin schimbarea a maximum o treime din membri) în aceste funcții de evaluare ar putea duce la „constituirea unui grup de interese care să monopolizeze procesul de asigurare a calității“, potrivit aceluiași Mircea Miclea. Modificările aduse la Legea Educației – în special referirea la posibilitatea renunțării la titlul de doctor – au fost dur criticate de către Universitatea București, Universitatea Babeș Bolyai, Universitatea de Vest Timișoara, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.  

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!