Procurorul general dispune verificarea legalitatii solutiilor date de procurori in dosarele lui Bercea Mondial

0
4

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus efectuarea unui control care sa identifice toate cauzele penale in care a fost cercetat interlopul Sandu Anghel (Bercea Mondial), toate cauzele conexe acestora, precum si verificarea legalitatii solutiilor dispuse de procurori, conform Hotnews.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) explica intr-un comunicat ca solicita acest lucru "avand in vedere referirile din spatiul public cu privire la existenta unor nereguli in instrumentarea de catre parchetele din raza Curtii de Apel Craiova a unor dosare penale avand ca obiect infractiuni comise de numitul Sandu Anghel".

Citeste comunicatul integral al PICCJ:

"Avand in vedere referirile din spatiul public, cu privire la existenta unor nereguli in instrumentarea de catre parchetele din raza Curtii de Apel Craiova a unor dosare penale avand ca obiect infractiuni comise de numitul Sandu Anghel, Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

In exercitarea atributiilor prevazute de art. 64 alin. 3, art. 65 alin. 3 si art. 72 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus efectuarea, prin procurori anume-desemnati, a unui control avand ca obiect identificarea tuturor cauzelor penale in care sus-numitul a fost cercetat si a cauzelor conexe acestora, precum si verificarea legalitatii solutiilor dispuse de procurori".

Pe 9 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Craiova sa ceara informatii tuturor parchetelor arondate cu privire la dosarele in care a fost implicat Anghel Stanciu, zis si Bercea Mondial. Agentia citeaza surse din cadrul CSM care au precizat atunci ca Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova va strange informatii de la toate unitatile de parchet din judetele Dolj, Olt si Gorj cu privire la dosarele solutionate, in care este vizat Bercea Mondial.

Sursele citate au declarat ca "in raport de raspunsul respectiv, va fi sesizata Inspectia Judiciara. In cazul in care va fi sesizata inspectia, aceasta va face verificari in raport de celeritatea cu care au fost solutionate, de administrarea probatoriului".

Judecatorul Horatiu Dumbrava a cerut pe 9 iulie, in plenul CSM, sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la faptul ca la parchetele din judetul Olt s-au dat o suta de solutii de neincepere a urmaririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

"Nu pot sa nu ma gandesc de ce s-a ajuns aici. O suta de dosare, asa spune presa, au fost matrasite de catre organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie sa vedem daca este asa. Este admisibil asa ceva? Trebuie sa facem mai departe un pas", a spus Horatius Dumbrava, in contextul in care in CSM se dicuta raportul Inspectiei Judiciare privind declaratiile facute de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la adresa presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!