Profesorul ȘPĂGAR de la ASE, Iuliu Serbanescu, ținea acasă EVIDENTA SPAGILOR și a lucrărilor și accepta PLATA IN RATE

0
4

Prodecanul Facultății Finanțe- Bănci din ASE, Iuliu- Cosmin Șerbănescu (37 de ani), a ajuns în arest pentru 30 de zile după ce a fost filmat când primea șpagă de la studenți. Acesta este conferențiar universitar doctor și profesor titular al cursurilor de Fiscalitate/ Asigurări și Reasigurări, scrie EVZ.

Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General l-au acuzat pe Șerbănescu de luare de mită și trafic de influență. El ar fi cerut bani, sume între 400 de lei și 400 de euro, de la aproximativ 12 studenți pentru a le facilita promovarea examenului de licență planificat în iulie 2014. Profesorul promitea că va interveni și pe lângă colegii din comisia de licență.

Prețul maxim, 400 de euro, era cerut de Șerbănescu în cazul în care vindea o lucrare de licență gata elaborată. Prețul unui „studiu de caz”, parte importantă a lucrării, era de „doar” 400 de lei. Pentru a nu se încurca în „clienți”, profesorul ținea acasă evidența șpăgilor și a lucrărilor și accepta plata în rate.

 

CITITI SI: Prodecanul Facultatii de Finante-Banci din ASE Bucuresti, ARESTAT preventiv – Tribunalul Bucuresti
 

Procurorii SUPC au găsit la domiciliul său zeci de însemnări ale acestuia, cu numele studentului, lucrarea de licență repartizată și sumele de bani cerute pe ultimii patru ani universitari. „18.03 Alexandra M. – Gestiunea datoriei publice a României – 200-300 euro=500 de euro, cu mențiunile „Verif” și „OK”.”, „08.04 Max. Cr.- Paradisuri fiscale- 200 euro+ 200 euro+ 100 euro= 500 euro, cu mențiunile „Verif” și „OK”, „17.06 Nicolae P- Perfecționarea la nivelul asigurărilor de bunuri- 700 lei, cu mențiunile „Verif” și „OK”, sunt doar o parte din însemnările acestuia.Potrivit propriilor notițe, în anul 2013/2014, Șerbă nescu a încasat suma de 6.550 de euro. Însemnările profesorului au dezvăluit și câștigurile anuale din anii trecuți: 2012/2013- 7.880 de euro, 2011/2012- 3.555 de euro și 6.050 de lei, iar în 2010/2011- 6.500 de euro.

Iuliu-Cosmin Șerbănescu a susținut că banii primiți de la studenți reprezentau contravaloarea unor meditații sau consultanță. „Aceștia nu au fost obligați să facă aceste meditații și, implicit, să plătească contravaloarea acestora. Tariful meditațiilor, cuprins între 400 de lei și 400 de euro, a fost stabilit de către mine, în funcție de volumul de muncă depus”, s-a disculpat Șerbănescu. Toți studenții care i-au dat bani au infirmat apărarea acestuia.

 

CITITI SI: Prodecan din cadrul ASE, RETINUT intr-un dosar de coruptie si trafic de influenta

 

Una dintre studente, Anda, a povestit procurorilor cum a ajuns să dea bani pentru licența primită pe un stick. „După ce a analizat lucrarea, a tăiat foarte multe pasaje, cum proceda de obicei cu toți ceilalți colegi de-ai mei. Având în vedere că mă aflam într-o relativă întârziere, mi-a comunicat faptul că am două variante: să schimb tema lucrării de licență, ori există posibilitatea de a apela dumnealui la o cunoștință care mă poate ajuta cu refacerea studiului de caz aferent lucrării de licență, contra cost, suma fiind de 450 de euro”, a povestit Anda. Procurorii spun că Șerbănescu a inventat „cunoștința” și că, de fapt, el avea disponibile mai multe licențe „de vânzare” în format digital.

Prodecanul Facultatii de Finante-Banci din ASE Bucuresti, Iuliu Cosmin Serbanescu, retinut vineri seara pentru ca ar fi primit de la studenti intre 400 de lei si 400 de euro in schimbul unor lucrari de licenta gata elaborate si al unor note de promovare, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, informeaza Mediafax.

Masura a fost dispusa sambata de Tribunalul Capitalei si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit Parchetului instantei supreme, Iuliu Cosmin Serbanescu este urmarit penal pentru sase infractiuni de luare de mita si una de trafic de influenta.

Acesta, in calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurari si reasigurari, a pretins si primit de la studenti sume intre intre 400 de lei si 400 de euro, in schimbul unor lucrari de licenta gata elaborate, in forma digitala, sustin anchetatorii.

Procurorii mai spun ca Serbanescu le-ar fi garantat studentilor ca el, in calitate si de membru al comisiei de licenta, le va asigura nota corespunzatoare promovarii examenului de licenta.

De asemenea, prodecanul "a acceptat sa-si traficheze influenta, in schimbul banilor primiti, prin interventii la profesorii coordonatori ai lucrarilor de licenta si membri ai comisiilor de examinare, in vederea promovarii examenelor de an si a celor de licenta".

In acest dosar, anchetatorii au facut, vineri, trei perchezitii in Bucuresti, la locuinta Iuliu Cosmin Serbanescu, la biroul acestuia din cadrul facultatii si la sediul ASE.

Rectorul ASE, Pavel Nastase, a declarat vineri, referindu-se la perchezitiile facute in biroul prodecanului suspectat de coruptie, ca este regretabil pentru universitate ca se intampla asemenea lucruri si a precizat ca profesorii sunt responsabili pentru notele de la licenta.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!