Proiectul noului Cod Fiscal, retras de pe site-ul MF, la cererea premierului Ponta

0
5

Ministerul Finantelor Publice (MFP) anunta, sambata, ca a retras de pe site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal si de Procedura Fiscala. Decizia vine la cererea premierului Victor Ponta, “pentru ca acestea sa fie analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice”, conform Hotnews.

"Intentia Guvernului este de a initia o dezbatere publica deschisa si transparenta cu privire la modificarile necesare Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, insa dorim, in acelasi timp, si adoptarea de masuri care sa contribuie la continuarea cresterii economice si la limitarea extinderii poverii fiscale", spune MFP in comunicat.

CITESTE SI: Guvernul MARESTE taxele si impozitele: populaţia va fi IMPOZITATA pentru clădirile nerezidenţiale. TAXA pe maşini şi TIR-uri va creşte

"In prezent, una dintre prioritatile Guvernului este de a limita evaziunea fiscala, inclusiv prin modificari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Modalitatea in care se vor concretiza aceste intentii, dupa discutii cu specialisti si societatea civila, va fi decisa de Guvern si va fi supusa consultarii publice inainte de aprobarea de catre Parlamentul Romaniei. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute si asumate, impreuna cu Bugetul pentru anul 2015, de catre Parlamentul Romaniei", mai arata ministerul.

MFP a publicat vineri pe site o varianta actualizata a proiectului de modificare a Codului Fiscal elaborat de Guvern, ce urmeaza sa intre in vigoare din 2015. Potrivit documentului, impozitele si taxele locale vor fi indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si vor putea fi majorate in fiecare an cu pana la 50% fata de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale. Pe de alta parte, proiectul prevede ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!