Protest contra presiunilor BOR pentru refacerea unei picture murale cu Sf Gheorghe

0
7

Un grup de tineri organizeaza un protest luni, 11 mai, in piata Sf Gheorghe, contra refacerii unei picturi murale cu Sf. Gheorghe, in urma presiunilor unor preoti care s-au simtit lezati de modul in care este infatisat sfantul, acestia pretinzand ca si enoriasii lor s-au simtit deranjati de infatisarea sfantului. Pictura a fost realizata de 3 artisti romani si acopera peretele unei cladiri din centrul Bucurestiului, relateaza ziare.com

 

Pe retelele sociale a aparut o caricatura in care Patriarhul Daniel acopera pictura cu trafaletul de sfintit.

 

 

Organizatorii au creat o pagina de Facebook a evenimentului, Lasati-l in pace pe Sfantul Gheorghe, si invita cat mai multe persoane sa vina sa protesteze in fata locului unde se afla lucrarea.

Pictura murala a fost realizata de trei artisti romani, Irlo, Obie Platon si Kero, in Piata Sf. Gheorghe din Bucuresti, pe un imobil din apropierea bisericii cu acelasi nume. Interpretare libera a imaginii Sfantului Gheorghe in lupta cu balaurul, nu a placut insa preotilor.
 

Acestia au invocat revolta enoriasilor din zona si au facut presiuni pentru ca lucrarea sa fie stearsa si refacuta: "In opinia mea, nu stiu daca este Sf. Gheorghe. Este, ca sa spunem asa, ca un fel de caricatura. Nu are nicio legatura cu ceea ce reprezinta o icoana a Sf. Gheorghe. Poate fi, din punctul acesta de vedere, ofensator asupra constiintei noastre de crestini, asupra, cum sa spun eu, impactului vizual pe care il are aceasta pictura care e expusa intr-un spatiu public, la miile de credinciosi care privesc si vad. Este, intr-un fel, Sf. Gheorghe" a declarat preotul bisericii Sf. Gheorghe, Emil Caramizaru, pentru Europa FM.
 

Artistii, acuzati inclusiv ca au infatisat "fortele raului" in lucrarea lor, sunt nevoiti sa refaca pictura pe 11 mai: "Credem ca e important sa reactionam in fata acestui gest, pentru a nu perpetua astfel de practici, prin care BOR ingradeste libertatea de expresie si are putere decizionala asupra lucrarilor de arta. Totodata, pornind de la afirmatia autorilor acestei lucrari, potrivit careia 'vom ramane tot in comunism daca nu suntem lasati sa ne exprimam', credem ca e important sa intelegem cu totii ca nu este nevoie de permisiune pentru libera exprimare. Nu trebuie 'sa fim lasati', ci sa actionam si sa cream in virtutea unei libertati de baza intr-o societate democratica", sustin organizatorii.
 

Protestul va avea loc in momentul in care artistii vor trebui sa rezugraveasca lucrarea, iar participantii vor aduce cu ei "reprezentari cat mai diferite ale Sfantului Gheorghe, pentru a sustine libertatea de interpretare a unei lucrari, fara de care istoria artei ar fi fost stearpa. Daca multi dintre noi am afirmat sus si tare pe Facebook 'Je suis Charlie', e timpul sa aplicam aceleasi principii si in propria ograda. Nu pe Facebook insa, ci in strada", spun initiatorii manifestatiei.


Primaria Capitalei sustine ca lucrarea murala nu are aviz de la municipalitate, desi acesta era necesar, intrucat cladirea respectiva se afla in centrul istoric, adica intr-o zona protejata, potrivit Mediafax. Proprietarul imobilului a cerut si primit autorizatie pentru consolidare si reamenajare, dar nu si pentru a picta unul dintre peretii exteriori. Totodata, autorii lucrarii au precizat ca au avut aviz doar pentru o parte din pictura controversata cu Sf. Gheorghe.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!