Raport al Institutului pentru Politici Publice asupra PARLAMENTULUI: Traseisti, obedienta fata de Guvern si reactie fata de amenintarea DNA. 41 de parlamentari AU MIGRAT in prima sesiune din acest an

0
6

Institutul pentru Politici Publice a monitorizat activitatea Parlamentului in prima sesiune din 2014, evidentiind cresterea traseismului, lipsa de initiativa proprie in activitatea legislativa si teama de DNA, care duce la protejarea parlamentarilor in fata cererilor procurorilor de ridicare a imunitatii.

IPP arata ca anul 2014 avea premise interesante, cu multe initiative care pareau importante: revizuirea Constitutiei, amendarea legilor electorale, descentralizarea administrativa, proiectul legii codului de conduita pentru parlamentari, initiative care insa au fost abandonate, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

CITITI SI: Raport IPP: 41 de parlamentari au migrat în prima sesiune parlamentară din acest an

"In schimb, in perceptia publica, Parlamentul este tot mai des asociat cu toate cazurile deputatilor si senatorilor anchetati de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru diverse situatii grave, de la cazuri de coruptie, conflict de interese, mita, ajungandu-se inclusiv la arestari si condamnari definitive in randul alesilor", se arata in raportul IPP.

Parlamentul a respins "aproape toate solicitarile DNA" privind ridicarea imunitatii si inceperea urmaririi penale in cazul unor deputati sau senatori, arata IPP.

IPP remarca si o premiera in activitatea legislativului si anume adoptarea, de catre Parlamentul Romaniei, a cererii formulate de presedintele Senatului, privind "demisia Presedintelui Romaniei, in contextul implicarii familiei acestuia in scandaluri de coruptie respectiv arestarii preventive a fratelui Presedintelui T. Basescu".

Analiza IPP se indreapta si spre blocajele din Parlament, cauzate de neintelegerile in coalitia de guvernare. "Punctele de vedere si prioritatile senatorilor si deputatilor se schimba in functie de adversarii politici, avand prea putina legatura cu promovarea intereselor cetatenilor pe care, teoretic, ii reprezinta in Parlament", se arata in raportul IPP.

Printre exemplele furnizate de IPP, sunt enumerate Legea parteneriatului public privat sau Legea insolventei, care a fost initiata in interiorul USL, apoi, cand alianta de guvernare s-a destramat, fostii parteneri liberali au votat impotriva acesteia.

Parlamentul voteaza tot ce trimite Guvernul, nu are initiative proprii

"In sesiunea care acopera perioada februarie – iunie 2014, Legislativul a dezbatut si aprobat cu prioritate documentele primite de la Palatul Victoria. Din totalul proiectelor devenite legi, in perioada analizata, 83% au fost propuse de Guvern si doar 17% de catre parlamentari", arata IPP.

Situatia este similara celei de anul trecut, cand, spune IPP, 89% din legile votate in aceeasi perioada au venit de la Guvern si doar 11% au pornit de la parlamentari.

Ultima situatie furnizata de raportul IPP se refera la parlamentarii traseisti. Astfel, de la inceputul anului, 41 de parlamentari si-au schimbat tabara. In total, din 2012, 59 de deputati si senatori au migrat cel putin o data. La acestia se adauga cei 7 parlamentari demisionari recent din PNL. Traseismul, arata IPP, a dus la desfiintarea grupului PP-DD de la  Senat, iar grupul PDL din Camera Deputatilor a pierdut 12 membri.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!