Razboiul a doua sisteme. Apusul epocii Varanului

0
23

Iesit dupa o audiere de patru ore la DNA, lui Dan Voiculescu ii pierisera aroganta si tupeul. Sfarimindu-si furia intre măsele, n-a fost in stare decit sa arunce din mers ca totul e o “porcarie”. A omis sa spuna a cui. Noile acuzatii sunt dintre cele mai dure, santaj pe sume mari la adresa unor oameni de afaceri, ceea ce procurorii numesc: “taxa de protectie impotriva denigrarii in presa”. Mai rau, judecatoarea Camelia Bogdan, cea la care a ajuns procesul ICA in care este condamnat in prima instanta la 5 ani de puscarie, l-a lamurit rapid ca epoca taraganarilor s-a incheiat, nelasindu-se intimidata de agresiunile trustului sau mediatic. I-a mai picat pe cap si povestea cu arendarea celor 2.600 de hectare din Giurgiu, scoasa la lumina de Robert Turcescu, buna si ea de DNA. Voiculescu simte ca e incoltit si funia i se apropie de par. Simte ca o intreaga constructie, un sistem cladit inginereste in ani de zile e pe cale sa se prabuseasca.

 

Nu cred ca mira pe cineva noile dezvaluri aduse de ancheta procurorilor. Se stia, mai mult intuitiv, ca trustul Intact se ocupa cu santajul, nu ne dai publicitate, te ingropam mediatic, doar ca putini oameni de afaceri au avut curajul sa depuna plingeri penale si sa adune probe. Din cind in cind se mai afla cite ceva, jurnalistul Stelian Negrea a povestit cum si de unde veneau comenzile, cum se organizau operatiile de “inmuiere” a afaceristilor recalcitranti care nu voiau sa cotizeze cu publicitate la Voiculescu. "Mi s-au solicitat informatii despre firme care aveau contracte de publicitate cu pro TV si nu cu Antena", spunea in 2011 Stelian Negrea intr-o audiere la CNA, explicind mecanismul: “firmele care nu aveau contract de publicitate cu Intact riscau sa fie tinta unor anchete de presa efectuate de un Departament de Investigatii creat la cererea Cameliei Voiculescu si care se afla in subordinea lui Codrut Seres, fost ministru al economiei". Mihai Craiu, fost director general al trustului, cunoscator din interior al imperiului, l-a acuzat la scena deschisa de santaj in contextul scandalului RDS-RCS- Sorin Alexandrescu. “Toata lumea trebuie sa stie ca Voiculescu a santajat. Si nu de ieri, de azi (…) Sunt oameni care stiu, au fost santajati in mod direct. Intrebati-l pe Octavian Cretu, de la Borsec, cati bani i-a cerut Voiculescu si de ce l-a tarnosit prin toate canalele media. Intrebati-l pe el sa dea declaratii, ca el a fost santajat (…) Voiculescu strange toti directorii de trust. Langa directori, strange oamenii de incredere din redactii. In fiecare redactie, Voiculescu are propriii lui oameni, platiti de el separat, ca sa scrie in vehiculele lor media ce isi doreste Dan Voiculescu, pentru interesele lui (….) Nu cred ca toti jurnalistii stiu despre aceste lucruri (n.r.-santajul). Dar sefii jurnalistilor stiu tot, si-si manipuleaza subordonatii, spunandu-le clar ce sa faca!” ( Mihai Craiu- iunie 2013, Romania TV, emisiunea Sorinei Matei).

 

Toate acestea s-au vazut cu ochiul liber pe ecran. Asa cum s-au vazut si campaniile de denigrare si intimidare a unor magistrati – procurori si judecatori – care se apropie de afacerile si procesele lui Voiculescu. Intr-un proiect cu adevarat grandios, tavalugul Antena 3 a incercat sa zdrobeasca intreaga justitie si nu numai. N-a reusit, esecul este rasunator, pe masura demersului. In momentul de fata Voiculescu este terifiat, cred ca nu reuseste sa inteleaga cum dupa atitia ani de manipulare si intoxicare, dupa atitea si atitea campanii de anihilare a oricarei independente, cu ai lui la putere, justitia nu doar ca nu se tiraste in genunchi in fata lui cersind indurare, dar il si infrunta, aducindu-l mai aproape ca niciodata de gratiile puscariei.

 

Este lupta a doua sisteme, din care daca justitia va iesi triumfatoare in final, “epoca Varanului”, una dintre cele mai negre, va incepe incet-incet sa se stinga. Este vorba nu doar de sistemul securistic adaptat vremurilor, de un oligarh in adevaratul sens al cuvintului, care a incercat si chiar a si reusit sa controleze politicul si economicul, sa manevreze mediatic multimi tinute deliberat in saracie, lipsa de civilizatie si educatie, dar a schilodit valorile, moralitatea, comportamentele sociale, a cangrenat presa. Poate si pentru ca apusul acestei epoci pare sa nu fie departe, oamenii au prins curaj, denuntatorii au luat drumul procurorilor, dezvaluind parte din grozaviile sistemului. Vom mai afla si altele, sunt convinsa.

 

Prabusirea Varanului, chiar daca ramasite ale sistemului creat de el vor mai supravietui un timp, va avea si o valoare simbolica. Pentru multi dovada ca justitia functioneaza si este independenta a fost arestarea lui Mircea Basescu. Cazul a avut rezonanta si anvergura in societate din cauza altui tip de simbolistica – familia presedintelui in cirdasie cu mizeria clanurilor mafiote tiganesti -, dar nu a fost vorba de un sistem de tipul celui contruit si consolidat de Voiculescu. Cele doua “scandaluri” – Mircea Basescu si Dan Voiculescu – sunt din zone complet diferite, nu se justifica, argumenteaza sau anihileaza reciproc. Spalatorii de cadavre ar trebui sa ia o pauza de masa. Adevarata dovada ca justitia, ca sistem, nu doar la nivelul individual al unor oameni, este independenta si are mecanismele de a infringe un alt sistem este exclusiv cazul Voiculescu. Daca aceasta operatie, vitala pentru Romania, va reusi, o epoca va intra in disolutie. Dupa care lucrurile au sansa sa revina la normalitate.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!