Reactii in presa internationala, la vestea intoarcerii lui Basescu la Cotroceni

0
3

Parlamentul a luat act, luni, de hotararea Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui organizat pe 29 iulie. Monitorul Oficial a publicat luni seara hotararea Curtii Constitutionale, acesta fiind ultimul pas necesar pentru intoarcerea lui Traian Basescu in functia de presedinte al statului. Iata primele reactii in presa internationala, preluate de HotNews.ro:

 

AFP: Basescu, inapoi in palatul prezidential
Romania: Parlamentul a aprobat intoarcerea lui Traian Basescu in fruntea statului. Parlamentul roman a aprobat luni intoarcerea lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei, la sase zile dupa decizia Curtii Constitutionale de a invalida referendumului de suspendare, initiat de majoritatea de centru-stanga, noteaza AFP. Decizia a fost publicata in aceasta seara in Monitorul Oficial, fiind eliminat astfel un ultim obstacol in revenirea lui Basescu la palatul prezidential.


Reuters: Sfarsitul bataliei politice
Parlamentul Romaniei permite intoarcerea presedintelui in functie, titreaza Reuters. Parlamentul Romaniei a acceptat luni hotararea Curtii Constitutionale cu privire la revenirea presedintelui suspendat in functia de stat, punand astfel capat unei crize politice ce a atras critici internationale si avertismente din partea pietelor financiare, scrie Reuters, stire preluata si de Chicago Tribune. Alianta aflata la guvernare si condusa de premierul Victor Ponta a dus o batalie lunga in incercarea de eliminare a principalului sau adversar politic, presedintele Traian Basescu, gest condamnat de Washington si Bruxelles.

Sfarsitul bataliei politice asupra viitorului politic al presedintelui Traian Basescu va oferi satisfactie criticilor internationali, care au acuzat actualul guvern de nerespectarea statului de drept in timpul campaniei de suspendare a presedintelui.

Odata ce Basescu, fost capitan de nava, se va intoarce in functie, el va avea din nou capacitatea de a intarzia, nu de a bloca, legislatia. Presedintele poate, de asemenea, sa numeasca prim-ministri in urma alegerilor. Acest lucru i-ar putea crea un avantaj in fata premierului Victor Ponta, in cazul in care acesta nu reuseste sa formeze o majoritate parlamentara.  Basescu, care ocupa functia de presedinte al Romaniei din 2004, si-a pierdut din popularitate in urma adoptarii masurilor de austeritate, intre care taieri de salarii si cresterea taxelor de impozitare. De asemenea, guvernul Ponta a pierdut din sprijinul electoratului in urma incercarii esuate de demitere a presedintelui Basescu, dupa cum arata ultimele sondaje de opinie.

 

Vocea Rusiei: Neimplicarea USL, cauza absentei protestelor masive de strada
Traian Basescu a castigat 'meciul' din Piata Universitatii. Principala cauza a lipsei unor proteste stradale masive impotriva lui Traian Basescu este neimplicarea USL, se arata intr-un editorial publicat de Vocea Rusiei. Principala cauza a lipsei unor proteste stradale masive impotriva lui Traian Basescu este neimplicarea USL, atat la nivel organizatoric cat si la nivel individual, scrie Vocea Rusiei, intr-un editorial semnat de Valentin Mandrasescu, care concluzioneaza: "Traian Basescu a castigat 'meciul' din Piata Universitatii prin neprezentarea USL, iar acuzatiile unor lideri de opinie la adresa electoratului sunt de prost gust".

"Nici macar la nivel mediatic protestele nu au primit o acoperire corespunzatoare: nu exista un simbol al protestului, nu exista o denumire generala a miscarii de protest, nu exista un imn, o mascota, un insemn vestimentar prin care cei care sustin cauza anti-Basescu sa se recunoasca pe strada etc", afima acesta.

Potrivit acestui editorial, "se poate observa un fenomen irational care vizeaza relatia pe care politicienii din USL si unii jurnalisti anti-Basescu o au cu cei 7,4 milioane de alegatori care au votat la referendum".

In opinia sa, "alegatorii sunt cei indreptatiti sa aiba frustrari in legatura cu prestatia lamentabila a echipei politice de la USL, incepand cu numirea de catre PSD a Aspaziei Cojocaru la CCR (chiar nimeni de la social-democrati nu a stiut despre aspectele biografice 'incomode'?), continuand cu acceptarea cvorumului si culminand cu prestatia lui Ioan Rus la interne. Sunt milioane de oameni care isi pun urmatoarea intrebare: de ce nimeni de la PSD sau PNL nu a sesizat inainte de vot ca pe listele electorale permanente sunt cateva milioane de persoane a caror prezenta acolo este contestabila?"

Potrivit acestui editorial, "auto-organizarea protestului este imposibila, iar daca ar fi posibila, structura organizatorica creata in cadrul unor proteste de anvergura ar deveni instantaneu o forta politica capabila sa coopteze sustinerea majoritatii covarsitoare a electoratului anti-Basescu fara a mai fi nevoie de USL".