Reactiile liderilor occidentali fata de atentatul de la Paris

0
4

Reacțiile liderilor politici occidentali au urmat linia previzibilă în astfel de situații: o condamnare fermă a atacului teororist, solidaritate cu Franța, determinare în apărarea libertății de expresie, una dintre valorile fundamentale care definesc democratiile liberale.

 

Barack Obama: "De-a lungul timpului Franța s-a aflat în prima linie pentru apărarea valorilor universale care definesc popoarele noastre. Această imagine a Franței, a Parisului – marele oraș în care acest atac oribil a avut loc vor rămîne cu noi mult timp după ce viziunea urii care i-a animat pe acești ucigași se va fi șters:.

 

Angela Merkel: "Atacul din Franța nu este doar unul asupra unor cetățeni francezi ci asupra libertății de expresie și a libertății presei."

 

  În Franța toți liderii politici majori, de la Francois Hollande la fostul președinte Nicolas Sarkozy, în afară de a condamna atentatul au lansat în paralel și un apel la solidaritate națională. Din perspectivă politcă este interesantă mai ales reacția liderului Frontului Național, Marine Le Pen, care ar putea să fie principalul beneficiar pe termen lung al acestui atac sîngeros. Deși este încă prematur să vorbim despre alegerile prezidențiale din 2017 există deja opinii care avansează idea că astfel de întîmplări îi oferă șanse semnificative de reușită. Chiar și Marine Le Pen a fost relativ reținută în declarații. Cu toate acestea ea a fost mult mai directă decît alți politicieni francezi în condamnarea "islamismului radical, ideologia ucigașă care face mii de victime în toată lumea". "Obiectivul lor este acela de a paraliza prin frică pentru a supune și cenzura". Or, acest plus de claritate are toate șansele să-i consolideze poziția pe scena politică franceză..

 

   Dar poate mai interesante sunt cîteva reacții relevante din afara spațiului politic. Precum cea a lui Salman Rushdie, autorul celebrului volum "Versetele Satanice" care i-a adus o condamnare la moarte la vremea respectivă din partea ayatolahului iranian Khomeini. Sau aceea a lui Gary Kasparov care lansează un avertisment neechivoc lumii occidentale care se confruntă cu adversari fără scrupule și fără nici un fel de constrîngeri de natură morală. În mod semnificativ el face trimitere nu doar la terorismul islamic ci și la regimurile dictatoriale, o referire transparentă la Vladimir Putin cu care fostul campion mondial de șah se află în conflict politic deschis de ani de zile.

 

  Salman Rushdie: „Când este combinată cu armele moderne, religia, o formă medievală de absurditate, devine o ameninţare reală pentru libertăţile noastre. Acest totalitarism religios a cauzat o mutaţie mortală în inima Islamului şi îi vedem consecinţele tragice, astăzi, în Paris. Sunt alături de Charlie Hebdo, aşa cum trebuie să fim cu toţii, pentru a apăra arta satirei, care a fost întotdeauna o forţă pentru libertate şi împotriva tiraniei, a necinstei şi prostiei. „Respect pentru religie” a devenit o expresie de cod care înseamnă „frică de religie”. Religia, ca orice altă idee, merită critica şi, da, lipsa noastră curajoasă de respect".  

 

  Gary Kasparov:  "Un terifiant act criminal astăzi la Paris. Inamicii lumii libere sunt cel mai bine definiți prin țintele lor: libertatea de expresie, educație, egalitate. Obiectivul teroriștilor nu este doar acela de a-și ucide inamicii ci acela de a ne înspăimînta pentru a deveni ca ei: bigoți, barbari, promotorii unei societății închise. Dar nu pierdem lupta cu teroriștii și dictatorii murind. O pierdem atunci cînd refuzăm să luptăm, să murim pentru valorile pe care ei încearcă să le distrugă. Aceasta nu este nicidecum o pledoarie pentru "înțelegerea" jihadiștilor. Acțiunile lor îi definesc cu claritate. Extremiștii nu pot fi descurajați sau eliminați prin toleranță ci doar încurajați. Vă doresc noroc atunci cînd pledați pentru toleranță și înțelegere pentru apetitul unui crocodil atunci cînd piciorul dumneavoastră este pe jumătate în gura acestuia".

 

  În fine, merită consemnată și reacția spontană a caricaturistilor din lumea întreagă care în semn de solidaritate cu colegii lor francezi au publicat o serie întreagă de caricaturi pe această temă. În Statele Unite "New Yorker" publică un dreptunghi alb cu o legendă avertisment ("Viitorul caricaturii politice") iar Ruben Oppenheimer face o paralelă directă între atacul de la Paris și cel din 11 septembrie 2001asupra turnurilor gemene din New York.

 

http://www.revista22.ro/pozaasd123.jpg

 

  

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!