Rectificare bugetara: Guvernul majoreaza veniturile cu un miliard de lei si cheltuielile cu 1,3 miliarde lei

0
6

Veniturile la bugetul general consolidat cresc cu un milliard de lei, cheltuielile cu 1,3 miliarde lei, iar deficitul bugetar se mentine in tinta de 2,2% din PIB, conform Proiectului de Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014. Totusi, bugetul de stat se diminueaza la venituri cu 375,8 milioane lei, iar capitolul cheltuieli primeste o majorare de 517,2 milioane lei, informeaza Gandul.info.

În ciuda ratării ţintei de încasări în prima jumătate a acestui an cu circa 4,5 miliarde de lei, echivalentul unui miliard de euro, Guvernul va majora veniturile bugetului general consolidat cu un miliard de lei, iar cheltuielile cu peste 1,3 miliarde de lei, reiese din proiectul rectificării bugetare publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Din document reiese că deficitul bugetar se va majora cu 270,7 milioane de lei, de la 14,4 miliarde la 14,7, însă ponderea sa în PIB va rămâne de 2,2%, ţintă asumată în faţa partenerilor internaţionali.

Impactul macroeconomic al proiectului este catalogat drept ”pozitiv, prin creşterea cheltuielilor bugetului general consolidat în condiţiile încadrării în ţinta de deficit bugetar”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.
 

Cum se modifică veniturile

Taxa pe valoare adaugată se diminuează cu suma de 1,8 miliarde de lei. Din această influenţă suma de 756,4 milioane de lei reprezintă sume defalcate din taxa pe valoare adaugată alocate bugetelor locale.

Accizele scad cu 184,1 milioane de lei pe fondul decalării termenului de majorare al nivelului accizelor la carburanţi de la 1 ianuarie la 1 aprilie şi al creşterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2014.

Impozitul pe venit s-a diminuat cu 1,2 miliarde de lei. Din această influenţă, suma de 882,9 milioane de lei reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale.

Impozitele şi taxele pe proprietate se majorează cu un miliard de lei, creştere ce se datorează în special impozitului pe construcţii aplicat de la 1 ianuarie. Impozitul pe construcţii declarat la termen de către contribuabili pentru anul 2014 se situează la 1,5 miliarde de lei.

Impozitul pe profit se majorează cu 434,4 milioane de lei pe fondul creşterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2014 şi al diminuării cu 137,5 milioane de lei, ca urmare a aplicării măsurii privind scutirea de impozit pe profit a profitului reinvestit.

Alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii au fost majorate cu 432,4 milioane de lei ca urmare a creşterii încasărilor impozitului pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale.
 

Modificari la cheltuieli

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2014 se majorează, pe sold, cu suma de 517,2 milioane de lei.

Cheltuielile de personal cresc cu 102,8 milioane de lei, iar cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 205,7 milioane de lei. Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se majorează, de asemenea, cu 668,3 milioane de lei.

La capitolul asistenţă socială, Guvernul alocă alte 56,2 milioane de lei, iar la cheltuielile de capital-327 de milioane.

Subvenţiile, în schimb, se diminuează cu 239,9 milioane de lei. La fel şi banii pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, care se diminuează cu 847,3 milioane de lei. Cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 56,5 milioane de lei.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!