Regele Abdallah al Arabiei Saudite a murit

0
23

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a murit. In varsta de 91 de ani, Abdallah era spitalizat de cateva saptamani din cauza unei infectii pulmonare, potrivit agentiilor internationale, transmite Agerpres.

Noul rege al tarii este fratele sau, Salman, in varsta de 79 de ani. Noul prinț moștenitor al regatului saudit va fi Moqren.

Abdallah a preluat puterea după decesul fratelui său Fahd, în 2005, dar de fapt el a fost principalul factor de decizie la Riad în ultimele decenii după ce Fahd suferise un atac cerebral.

Spre deosebire de mulți membri ai familiei regale saudite, Abdallah era considerat un musulman sunit devotat. Sub conducerea sa, Arabia Saudită a menținut relații strânse cu SUA, mai ales în perioada mandatului de președinte al lui George W. Bush.

Potrivit DPA, Arabia Saudită sub conducerea lui Abdallah a susținut în Egipt lovitura de stat din 2013 prin care Frăția Musulmană a pierdut puterea și în urma căreia lider a devenit fostul șef al armatei Abdel-Fatah al-Sissi.

În privința Siriei, Abdallah a susținut grupările de opoziție, inclusiv unele islamiste, pentru îndepărtarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad, acesta din urmă fiind sprijinit de Iran, cel mai puternic rival regional al Arabiei Saudite.

Abdallah a fost al cincilea fiu al regelui fondator al Arabiei Saudite, Abdulaziz bin Abdulrahman al-Saud, care a avut 34 de fii cu 17 dintre cele 22 de soții ale sale.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!