România 100: independența Justiției, în pericol.Magistrații devin vulnerabili la presiuni

0
6

Platforma Romania 100, înființată de Dacian Cioloș, spune că prin modificările propuse miercuri de ministrul Toader, independența Justiției va fi grav afectată, fiind pus în pericol însuși echilibrul puterilor in stat.

 

 

 

 

Independenta justitiei e pusa in grav pericol de coalitia PSD-ALDE prin pachetul de modificare a legilor justitiei

 

Guvernul PSD-ALDE tocmai si-a anuntat astazi, 23 august, prin vocea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intentiile de modificare a pachetului de legi ale justitiei (Legile 303, 304 si 317 din 2004).

 

Platforma Romania 100 atrage atentia asupra efectelor negative pe care unele dintre modificarile propuse le vor avea asupra independentei justitiei si a echilibrului puterilor in stat .

 

Independenta justitiei va fi grav afectata prin mutarea Inspectiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justitiei. Se deschide astfel calea interferentei factorului politic in cariera magistratilor, prin scoaterea cercetarii disciplinare a acestora din sfera de competenta a CSM, care este garantul independentei justitiei.

 

Totodata, modificarile propuse in domeniul raspunderii materiale a magistratilor sunt de natura a introduce o presiune suplimentara asupra judecatorilor si procurorilor, in conditiile in care raspunderea magistratilor este reglementata complet si fara echivoc.

 

Eliminarea Presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet va afecta echilibrul puterilor in stat si creeaza un model fara echivalent la nivelul statelor membre.

 

Prin adoptarea propunerilor anuntate astazi de ministrul Tudorel Toader, cariera magistratilor va fi mai vulnerabila la presiuni politice, revenind la nivelul anului 2004, inainte de adoptarea pachetului de legi pentru reformarea sistemului judiciar.

 

Platforma Romania 100 constata ca deteriorarea conditiei magistratului, asupra careia a avertizat inca de acum 3 luni se adanceste cu pasi rapizi prin actiunile coalitiei PSD – ALDE.

 

Platforma Romania 100 va reveni cu o analiza detaliata a propunerilor ministrului Toader dupa publicarea documentelor spre dezbatere publica pe siteul Ministerului Justitiei – se spune într-un comunicat remis presei miercuri. 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!