Romania dispune de cel mai redus nivel de impovarare fiscala din Europa, releva un stiudiu

0
4

Romania dispune de cel mai redus nivel de impovarare fiscala din Europa si unul dintre cele mai mici din lume, arata un studiu britanic.

Potrivit firmei de consultanta UHY Hacker Young, Bucurestiul se situeaza pe pozitia 41 din 53 de state in functie de valoarea taxelor colectate de autoritati. Cifrele indica un nivel de impovarare fiscala de 18% din produsul intern brut (PIB), Romania avand un regim fiscal mai atractiv comparativ cu media globala, de 27,8% din PIB, arata studiul citat de Romania Libera.

La nivel European, ponderea taxelor platite de companii si populatie se situeaza sub media din regiunea Centrala si de Est, de 25,9% din PIB. In vestul continentului, nivelul mediu de taxare ajunge la 38, 9% din PIB.

Studiul releva o concentrare a economiilor din Europa de Est si din Balcani asupra sectoarelor industriale si prelucratoare, oferind taxe si costuri mai mici decat statele din Vest.

De exemplu, Romania a beneficiat anul trecut de o crestere economica de 2,8% in principal pe fondul avansului din industrie si comunicatii. Statul devine un centru tot mai cautat pentru industria auto, iar companii precum Daimler, Ford si Draexlmaier au ales in ultimii ani Romania in detrimentul Germaniei pentru a deschide noi fabrici”, a explicat Roy Maugham, seful departamentului de taxe din cadrul biroului din Londra al firmei de consultanta.

Studiul indica Danemarca drept tara cu cel mai ridicat regim de taxare din lume, de 48,6% din PIB, urmata de Franta (45% din PIB), Belgia (44,6% din PIB), Finlanda (44% din PIB), Suedia (42,8%) si Italia cu 42,6 %.

La popul opus, Nigeria dispune de cele mai mici taxe, 1,6% din PIB, tara urmata de Emiratele Arabe Unite (2,7%), Porto Rico (7,6%) si Egipt (10,3%).

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!