Romania este PRESATA sa trimita O FEMEIE in functia de COMISAR EUROPEAN – surse europarlamentare.Traian Basescu, dupa ce a vorbit cu Juncker: Dacian Ciolos este binevenit in Comisia Europeana

0
4

Dacian Ciolos este binevenit in Comisia Europeana, a afirmat, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, dupa ce a participat la Consiliul European extraordinar, unde a discutat cu presedintele ales al executivului comunitar, Jean-Claude Juncker. Surse europarlametare au declarat, insa, pentru HotNews.ro ca Romania are sanse reduse sa mai primeasca portofoliul Agriculturii in Comisia Europeana, tara fiind presata sa trimita o femeie in functia de comisar european.

 
 


In context, seful statului le-a spus jurnalistilor ca, pentru a fi propus pentru un nou mandat de comisar european, Dacian Ciolos trebuie sa fie audiat de comisiile de specialitate din Parlamentul de la Bucuresti, conform Legii  privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

"Trebuie sa treaca prin comisiile parlamentare, insa Ciolos este binevenit in Comisie", a spus Basescu.

Potrivit Legii 373/2013, Guvernul trebuie sa transmita o informare la Parlamentul national privind nominalizarea Romaniei pentru postul de comisar european care i se cuvine, iar comisiile de specialitate trebuie sa audieze persoana nominalizata.

Surse europarlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca premierul Victor Ponta nu il va mai propune pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat in Comisia Europeana.

Potrivit surselor, Romania are sanse reduse sa mai primeasca inca o data importantul portofoliu al agriculturii, fiind vehiculate domenii ca Extinderea UE si Ocuparea fortei de munca.

In plus, este foarte posibil ca Romaniei sa i se ceara sa trimita la Bruxelles o femeie, au mai aratat sursele. Astfel, actualul ministru al Muncii, Rovana Plumb, este o posibilitate.

Sefii de state si de guverne din UE reuniti miercuri in Consiliul European nu au reusit sa ia o decizie privind functiile de Inalt reprezentant al UE pentru politica externa si aparare, de presedinte al Consiliului European si de lider al eurozonei, motiv pentru care se vor mai reuni pe 30 august.

"In ceea ce priveste functiile in Comisie, s-a stabilit ca ne vedem pe 30 august pentru a discuta presedintele Consiliului, Inaltul reprezentant, seful eurozonei", a spus Basescu.

 

CITITI SI: VIDEO Traian BASESCU: Îl voi propune pe Dacian CIOLOS comisar european. Nu am nevoie de MANDAT din partea Guvernului pentru asta

In context, el si-a reafirmat optiunea pentru ca Romania sa sustina alegerea unui Inalt reprezentant al UE pentru politica externa si aparare din randul persoanelor propuse de statele membre est-europene.

"Categoric, da, pentru ca este anexa 6 la Tratatul consolidat, care spune ca trebuie sa fie o distributie inclusiv geografica", a aratat Basescu, intrebat daca Romania sustine varianta estica.

Intrebat daca il va sustine pe ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, Basescu  a evitat un raspuns, dar nu si-a putut retine un vag gest de dezaprobare: "Hmm…".

In context, amintim ca Polonia nu a sustinut pozitia Romaniei, ca proiectul gazoductului Nabucco sa fie sustinut de Uniunea Europeana. Astfel, Azerbaidjanul – prin consortiul Sah Deniz – a optat sa-si livreze gazele prin viitorul gazoduct TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care ocoleste Romania.

O alta varianta vehiculata la nivelul statelor est-europene pentru functia de "ministru de externe al UE" este bulgaroaica Kristalina Gheorghieva, insa Traian Basescu a refuzat sa precizeze daca Romania o va sustine pe ea.

De partea cealalta, variantele statelor vestice sunt actualul ministru de Externe al Italiei, Federica Mogherini (Socialistii europeni), si ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt (Popularii europeni).

O alta chestiune discutata in Consiliul European a fost situatia din Ucraina, Romania, prin Traian Basescu, sustinand trecerea la faza a treia a sanctiunilor UE pentru Rusia.

"Daca UE nu actioneaza mai hotarat in impunere de sanctiuni, in trecere imediata la faza a treia de sanctiuni, vom avea o Ucraina care nu mai poate inainta catre UE si vom ajunge la rezultatul din Republica Moldova cu separatismul din Transnistria, numai ca impactul la  Ucraina va fi mult mai mare", a avertizat presedintele roman.

El a explicat ca faza a treia a sanctiunilor ar insemna ca UE sa actioneze economic asupra companiilor rusesti, insa nu s-a luat o astfel de decizie la Bruxelles.

"Ceea ce poate sa urmeze este o trecere pe companii rusesti, dar inca nu s-a ajuns la asta", a spus presedintele Basescu.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!