Romania poate renunta la importul de gaze din 2016, sustine seful ANRE

0
7

Doar 3% din consumul intern de gaze naturale provine din Rusia in 2015, iar pentru anul viitor exista premisa renuntarii la importuri, potrivit presedintelui ANRE, citat de Mediafax.

Romania nu a mai importat gaze naturale din aprilie 2015, a spus Niculae Havrilet.

 

In acest moment, importurile sunt zero. Estimam pentru acest an importuri de circa 3%, insa luam gaze din import pentru echilibrare”, a punctat seful ANRE, subliniind ca daca productia interna va acoperi intregul necesar de consum, atunci din 2016 “nu vom mai importa” gaze naturale.

 

Potrivit datelor ANRE, in 2015, consumul intern se va situa undeva la 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care importurile se vor ridica la 3%, comparativ cu 25% cat importam inainte de 2008.

 

Motivul este ca sase combinate apartinant InterAgro nu mai functioneaza din aprilie. Acestea consumau circa 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an”, a explicat Havrilet.

 

In 2014, tara noastra a inmagazinat 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, in conditiile in care productia interna e asigurata de companiile Romgaz si OMV Petrom.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!