Romania preia presedintia anuala a Comitetului de Securitate al OSCE

0
11

Romania a preluat presedintia anuala a Comitetului de Securitate al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), informeaza MAE, potrivit Mediafax.

Mandatul este exercitat de către ambasadorul Cristian Istrate şi o echipă alcătuită din diplomaţi ai Misiunii Permanente a României la Viena.

"Ministerul Afacerilor Externe informează că România a preluat Preşedinţia anuală a Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015. Mandatul acordat reflectă recunoaşterea profilului activ al României în cadrul OSCE privind susţinerea rolului, valorilor şi principiilor fundamentale ale organizaţiei în asigurarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa, prin valorificarea deplină a conceptului său unic de abordare cuprinzătoare a securităţii", se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Mandatul va fi exercitat de către reprezentantul permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, şi o echipă alcătuită din diplomaţi ai Misiunii Permanente a României la Viena, "valorificând expertiza existentă la nivelul instituţiilor româneşti cu competenţe în aria de lucru asociată Comitetului de Securitate al OSCE", precizează sursa citată.

Preşedinţia în exerciţiu a OSCE delegă unui stat participant sarcina exercitării preşedinţiei Comitetului de Securitate al OSCE. La solicitarea actualei preşedinţii în exerciţiu a OSCE – Serbia, România a preluat preşedinţia Comitetului de Securitate al organizaţiei pe durata mandatului acesteia.

Atribuţiile Comitetului de Securitate al OSCE includ discutarea aspectelor non-militare şi politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către Statele Participante OSCE; abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate; susţinerea pregătirilor pentru organizarea Conferinţei Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE (“Annual Security Review Conference” – ASRC); discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acţiunilor de punere a practică şi urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!