Rusia creste presiunea asupra Chisinaului: Moscova pregateste marirea taxelor vamale

0
6

Rusia pregateste noi masuri punitive pentru Republica Moldova, ca urmare a semnarii Acordului de Asociere cu UE. Astfel, Moscova are in vedere cresterea taxelor vamale pentru mai multe produse provenind din Moldova. Decizia vine la cateva saptamani dupa ce Kremlinul a limitat drastic importurile de carne, conform unui anunt facut miercuri de Ministerul rus al Economiei, care a pregatit un proiect decizional in acest sens, conform Mediafax.

Proiectul de decizie propune, astfel, creşterea taxelor vamale, până în prezent inexistente, pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale.

Relaţiile comerciale dintre Rusia şi Republica Moldova sunt în prezent reglementate de acordul de liber schimb semnat între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), care permite Chişinăului să beneficieze de un regim vamal preferenţial pentru exporturile pe piaţa rusă.

Republica Moldova a semnat însă în iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă.

Măsura intervine în condiţiile în care Moscova a decis deja limitarea drastică a importurilor de carne din Republica Moldova, justificată prin "încălcarea normelor veterinare şi sanitare".

Comisia Europeană şi-a exprimat "regretul" în legătură cu decizia Moscovei, care a "coincis" cu momentul ratificării de către Parlamentul de la Chişinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri că foloseşte "arma economică" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!