RUSIA ii INTERZICE lui Refat Ciubarov, liderul TĂTARILOR din Crimeea, accesul in Crimeea in urmatorii 5 ani

0
11

Autorităţile ruse i-au interzis pentru o perioadă de cinci ani accesul pe teritoriul rusesc, deci şi în Crimeea, lui Refat Ciubarov, cel de-al doilea lider al tătarilor din Crimeea vizat de această interdicţie după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în martie. Ciubarov, preşedintele Medjlis, Adunarea acestei comunităţi musulmane, a declarat pentru AFP că a fost "blocat" sâmbătă într-un post de frontieră, în timp ce încerca să revină din Ucraina în Crimeea, şi că i-a fost înmânat un document prin care i se interzice să pătrundă pe teritoriul rusesc până în 2019, relateaza Romania Libera.

 

În aprilie, predecesorul său la conducerea Adunării, liderul Mustafa Djemilev, a primit şi el un ordin prin care i se interzicea intrarea pe teritoriul rusesc pentru o perioadă de cinci ani. "Am sentimentul că un întreg stat mi-a declarat război. Mi-a interzis să intru în partia mea", a declarat Ciubarov duminică pentru AFP, potrivit Mediafax.

 

Însă "aceasta este doar o mică parte din nedreptatea enormă care are loc în prezent în Crimeea", a adăugat el.

 

Moscova a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unui referendum contestat, la finalul căruia 97% dintre votanţi au ales asocierea cu Rusia, potrivit Kremlinului.

 

Cei aproximativ 300.000 de tătari din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12% din populaţia peninsulei, au boicotat votul şi afirmă că se confruntă cu dificultăţi de la instalarea autorităţilor ruseşti. Într-un raport publicat în mai, ONU a denunţat "hărţuirea" şi "persecuţiile" la care sunt supuşi tătarii în Crimeea, majoritar ostilă faţă de anexarea la Rusia.

 

Peste 7.200 de persoane originare din Crimeea – cele mai multe etnici tătari – au devenit persoane strămutate pe plan intern, în alte părţi ale Ucrainei, potrivit raportului ONU.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!