Rusia nu va mai importa fructe și legume din Polonia

0
7

Rusia a decis miercuri să interzică importurile de fructe și legume din Polonia. Decizia vine la o zi după ce europenii au impus noi sancțiuni economice Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean, transmite AFP, citată de Hotnews.ro. "Am luat decizia de a impune restricții asupra importurilor în Rusia a aproape toate fructele și legumele provenind din Polonia", a declarat Alexei Alexeenko, un purtător de cuvânt al Rosselhoznadzor, agentia sanitar-veterinară rusă. Potrivit lui Alexeenko, această decizie este motivată de "încălcări repetate" în certificatele și procedurile de carantina. Embargoul va intra în vigoare la 1 august.

La rândul său, ministrul Agriculturii din Polonia a calificat embargoul drept un act de "represiune politică" din partea Rusiei, transmite Reuters. Moscova a avertizase luni că ar putea limita importul anumitor produse provenind din statele Uniunii Europene, din cauza descoperirii unei insecte periculoase.

Rusia este adesea acuzată că utilizeaza arme comerciale, invocând în special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi. Moscova a utilizat deja această armă în ultimele două luni împotriva Ucrainei și a Republicii Moldova, ca reacție la semnarea de către cele două foste republici sovietice a tratatului de liber schimb cu UE.

Uniunea Europeana a decis marți să adopte noi sancțiuni economice contra economiei rusești, vizând în special blocarea accesului la piețele financiare europene pentru întreprinderile și băncile rusești și interzicerea vânzării de arme și de tehnologii sensibile. Noile sancțiuni vor intra în vigoare de la 1 august.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!