Rusia SOMEAZA Kievul SA NU RATIFICE acordul de asociere cu UE: Dacă Ucraina întreprinde astfel de acțiuni, vom putea lua măsuri unilaterale pentru a ne apăra INTERESELE ECONOMICE

0
6

Rusia a amenințat miercuri cu sistarea consultărilor privind aplicarea acordului de asociere semnat între Ucraina și Uniunea Europeană dacă Kievul ratifică documentul în această formă, relatează AFP, citata de Agerpres.

Exprimându-se asupra voinței Kievului de a ratifica rapid acordul semnat la 27 iunie la Bruxelles, ministrul rus al economiei Aleksei Uliukaev a avertizat: 'Dacă Ucraina întreprinde astfel de acțiuni, vom considera că nu mai suntem legați de obligația de a participa la consultări și vom putea lua măsuri unilaterale pentru a ne apăra interesele economice'.

'Subiectul acestor discuții este tocmai conținutul textului acordului', a subliniat ministrul, citat de agențiile ruse de presă.

Acordul comercial vizează în special suprimarea celor mai multe bariere vamale între Ucraina și țările din UE. În acest context, Rusia se teme de sosirea pe teritoriul ei a produselor fabricate în UE, via Ucraina, în detrimentul producției sale naționale și a estimat că Kievul nu poate dispune de condiții comerciale privilegiate în același timp cu Bruxelles-ul și cu Moscova.

Ucraina dispunea până acum, în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), care asociază mai multe ex-republici din URSS, de un regim preferențial pentru exporturile sale spre Rusia.

Înalți reprezentanți ai UE, Rusiei și Ucrainei au lansat în 11 iulie o etapă de consultări care urma că continue toată vara. Calendarul prevede ca Rusia să-și detalieze 'preocupările' până în 20 iulie, înainte ca experții celor trei țări să le examineze până în 3 septembrie. O nouă reuniune tripartită este prevăzută pentru 12 septembrie la Bruxelles.

Un înalt responsabil al președinției ucrainene, Valeri Cialîi, a asigurat miercuri că procesul de ratificare își continuă cursul în vederea finalizării 'înainte de septembrie', potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale.

Moscova nu a încetat să avertizeze Ucraina, din exporturile căreia un sfert pleacă spre Rusia, dar și R.Moldova că va replica cu măsuri comerciale cu scopul de a-și proteja economia în cazul unui acord cu UE.

Rusia a introdus deja limitări asupra unor produse din cele două țări, oficial din motive sanitare.

'Suntem constrânși să introducem măsuri de protecție', a repetat miercuri premierul Dmitri Medvedev.

Un consilier al serviciilor veterinare ruse, Aleksei Alekseenko, a avertizat la rândul său că importante cantități de produse alimentare ucrainene ar putea fi total prohibite.

'Când Kievul va începe să respecte normele europene, diferite de ale rușilor, o serie de probleme se vor pune', a explicat el pentru agenția RIA Novosti, adăugând că serviciile veterinare ucrainene nu au răspuns propunerilor ruse de a negocia cu privire la acest subiect.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!