Rusii se implica militar pe doua fronturi: Ucraina si Siria. Occidentul critica mutarea

0
9

Confruntata cu acuze privind o implicare militara in Siria, Federatia Rusa continua politica agresiva in Europa de Est. Potrivit Le Figaro, citat de Agerpres, Moscova construieste o mare baza militara la doar 25 de km de frontiera cu Ucraina, tara macinata de un conflict separatist sustinut de rusi.

Potrivit unui apel pentru oferte de contracte publicat pe site-ul internet al guvernului rus zakupki.gov.ru, baza se va întinde pe o suprafață de 300 ha.

 

 În această săptămână, lucrători au început să ridice un gard într-un câmp situat în apropiere de Soloti pentru a delimita terenul. Un reporter de la Reuters care s-a arătat interesat de activitate a fost somat să se îndepărteze, fiind suspectat că ar putea fi 'spion ucrainean'. Mai multe dispozitive de construcții și o macara erau vizibile. 'Se construiește un adevărat oraș', a declarat localnicul Aleksandr Pancenko, a cărui casă se află în apropierea viitoarei baze.

 

Întrebat la Soloti, un bărbat care s-a prezentat drept reprezentant al Agenției federale pentru construcții speciale, ce are ca obiect de activitate instalații militare, a refuzat să vorbească despre lucrări, invocând secretul de apărare.

 

Potrivit unui document publicat pe site-ul guvernamental, viitoarea bază va servi pentru antrenamentul militarilor din artilerie, artileria antiaeriană și trupele blindate. Ea va cuprinde un centru de comandă și unul de comunicații, o cantină cu 2.000 de locuri, un complex sportiv cu piscină și terenuri de tenis, precum și o parte rezidențială cu peste o mie de apartamente.

 

Prima etapă a lucrărilor ar urma să fie finalizată în 29 aprilie 2016, precizează documentul.
 

Occidentul, ingrijorat de prezenta rusilor in Siria

Constructia unei noi baze militare in proximitatea Ucrainei nu face decat sa intensifice ingrijorarile si criticile Vestului la adresa Moscovei. Asta in conditiile in care Rusia a trimis in Siria doua nave de desant pentru tancuri si mai multe avioane, sporindu-si astfel prezenta militara in aceasta tara.

 

Nu este clar ce planuri are Moscova cu această mișcare militară, primele informații indicând pregătirea unei baze aeriene lângă orașul-port Latakia, unul dintre fiefurile trupelor președintelui Bashar al-Assad, scrie Reuters, preluată de Agerpres..

 

Guvernul de la Damasc a dezmințit aceste informații, susținând, la fel ca și cel de la Moscova, că Rusia este implicată în Siria numai cu experți militari, unii participând la activitățile de instrucție pentru folosirea echipamentelor militare rusești.

 

Dar o angajare a Rusiei în operațiuni limitate de luptă în Siria este confirmată și de trei surse libaneze care cunosc foarte bine evoluțiile politico-militare siriene și care au cerut de asemenea agenției Reuters să nu le divulge identitatea. Potrivit acestor surse, prezența militară rusă pe teritoriul sirian nu este deocamdată substanțială, dar trupe rusești desfășoară deja acolo acțiuni militare de mică anvergură, astfel că nu se mai poate vorbi doar despre experți militari.

 

În timp ce la Washington apar tot mai multe semne de întrebare asupra planurilor pe care Rusia le are cu aliatul său sirian, la Londra ministrul britanic al apărării, Philip Hammond, a estimat în fața Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlament că singura posibilitate de soluționare a conflictului din Siria este ca Rusia și Iranul să se folosească de influența lor pe lângă regimul de la Damasc.

 

Hammond a precizat că guvernul de la Londra ar fi totuși dispus ca președintele al-Assad să rămână în funcție într-o perioadă de tranziție, dacă acest lucru ar ajuta la încetarea conflictului. Până în prezent, Marea Britanie a susținut constant ideea plecării lui al-Assad de la putere.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!