„Safari”, de Ulrich Seidl, pe ecranele româneşti

0
7

2017 / 08 / 11

Safari, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul a avut premiera la festivalul de Film de la Veneţia, iar regizorul a fost prezent în România la proiecţiile filmului de la Cluj, în cadrul TIFF.

 

Africa. Pe întinderile nesfârşite unde antilopele, zebrele şi alte creaturi hălăduiesc cu miile, ei vin în vacanţă. Turişti nemţi şi austrieci veniţi la vânătoare conduc printre boscheţi, stau la pândă, îşi urmăresc prada. Trag, plâng de entuziasm şi îşi fac poză lângă animalele ucise. Un film de vacanţă despre cum e să iei o viaţă, un film despre natura umană.

 

În timpul vizitei la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din Cluj, regizorul Ulrich Seidl a povestit pentru ziarul de festival AperiTIFF: „Sunt interesat de oameni, de diversitatea lor, de diferite straturi ale societăţii pe care nu le cunosc. Indiferent de unde vin acești oameni, ei mă interesează (…). Şi nu ai dreptul să ai prejudecăţi înainte să faci un film. Pentru un film ca Safari nu poţi judeca a priori fiindcă ajungi să nu mai afli răspunsul la întrebarea: De ce vânează oamenii?. Ar fi mult prea ieftin. Nu pot face un film despre o idee pe care o am deja”.  

 

Ulrich Seidl a debutat scandalos în 1982, cu mediumetrajul Der Ball, care i-a adus excluderea din Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena, dar a marcat și primul său succes. În 2001 a fost recompensat cu Marele premiu al Juriului de la Veneţia, pentru Dog Days, iar în 2003 Jesus, You Know a fost desemnat Cel mai bun documentar la Karlovy Vary. Import/Export (2007) i-a adus notorietate pe plan internaţional. Trilogia Paradise a fost lansată la Cannes (Paradise: Love, 2012), Veneţia (Paradise: Faith, 2012) și Berlin (Paradise: Hope, 2013) și i-a adus o serie nouă de premii. In the Basement a fost selectat, de asemenea, la Cannes și a funcţionat ca punct de pornire pentru filmul Safari, unul dintre cuplurile intervievate acolo având pereţii casei plini de trofee de vânătoare. “După ce termin un film, oameni sau motive din el mă inspiră și mă conduc la alte filme”, a explicat regizorul pentru AperiTIFF.

 

Safari este o co-producţie Austria / Danemarca, distribuit de Transilvania Film.

 

O cronică a filmului a fost publicată în revista 22 şi poate fi citită aici.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!