Sanctiunile Occidentului lovesc in oligarhii rusi

0
6

Cei mai bogati 200 de rusi inregistreaza o avere cumulata in scadere cu 15%, potrivit statisticilor Forbes pentru 2014. Lider al clasamentului este miliardarul Vladimir Potanin.

Sanctiunile occidentale si caderea cotatiei petrolului au generat o devalorizare de 40% a rublei in raport cu dolarul si de 30% a indicelui bursier moscovit RTS, afectand direct patrimoniul oligarhilor, potrivit AFP, citata de HotNews.

"Averea cumulata a primilor 200 de oameni de afaceri ai Rusiei s-a redus cu 73 de miliarde de dolari", scazand de la 481 la 408 miliarde dolari, iar numarul de miliardari s-a redus de la 111 la 88, arata cifrele Forbes.

Statisticile indica faptul ca o serie de oligarhi apropiati de Kremlin si direct vizati de sanctiunile occidentale impuse Rusiei au fost puternic afectati: averea lui Ghennadi Timcenko (energie, banci) a scazut cu 4,6 miliarde de dolari, pana la 10,7 miliarde. Arkadi Rotenberg (constructii) a pierdut -2,6 miliarde, pana la 1,4 miliarde, fratele sau Boris a piedut 750 milioane, pana la 950 milioane iar Iuri Kovalciuk a pierdut 750 de milioane, pana la 650 milioane.

Totusi, in aceste conditii, cifrele indica alti 37 de miliardari a caror avere a crescut

Averea lui Vladimir Potanin, unul dintre principalii actionari ai grupului minier Norilsk Nickel, a crescut cu 2,8 miliarde de dolari, pana la 15,4 miliarde, astfel incat acesta ocupa primul loc al clasamentului. Fost vicepremier de la finele anilor 1990, in varsta de 54 de ani, a profitat de cresterea capitalizarii bursiere a Norilsk, care se redreseaza dupa mai multi ani dificili.

Pe locul doi se afla Mihail Fridman (banci, telecom si distributie), a carui avere a scazut cu 3 miliarde, pana la 14,6 miliarde, urmat de fostul numar unu Alisher Usmanov (metalurgie, internet, telecom), a carui  avere a scazut cu 4,2 miliarde, la 14,4 miliarde, si Viktor Vekselberg (industrie, -3 miliarde, 14,2 miliarde).

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!