Scaderea continua a preturilor poate produce deflatie in zona euro

0
8

În ianuarie 2015 prețurile au scăzut cu 0,6% în zona euro, după o reducere de 0,2% la sfârșitul anului trecut, potrivit unei prime estimări publicate astăzi de biroul european de statistică Eurostat, informează Hotnews.

Reducerea consecutivă a prețurilor timp de două luni este atribuită în principal scăderii prețului energiei. Acest lucru concretizează amenințarea deflației, situație ce se caracterizată printr-o perioadă prelungită de cădere a prețurilor care antrenează atât scăderea salariilor și ale consumului.

Banca Centrală Europeană a făcut apel în urmă cu câteva săptămâni la relaxarea cantitativă pentru a evita deflația și a relansa inflația și creșterea. Fenomenul relaxării cantitative constă în injectarea a cel puțin 1.100 miliarde de euro în economia uniunii monetare.

Prin achiziții de datorii publice și alte active, BCE va da drumul la tiparniță si va introduce bani proaspeți în economie.

Puternica reducere observată în această lună este atribuită căderii brutale a prețului energiei (-8,9% după o scadere de -6,3% în decembrie). Prețurile au scăzut și în sectorul alimentar, al băuturilor alcoolice și tutunului (-0,1%). Singura creștere a vizat serviciile, chiar daca și în acest domeiu au fost încetiniri: +1,0% față de +1,2% o lună în urmă.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!