Scandal diplomatic intre Rusia si Polonia pe tema celui de-al doilea Razboi Mondial

0
24

Cele două state au schimbat în ultimele zile replici dure, după ce ambasadorul rus a spus că Varșovia a fost ‘co-responsabilă’ de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar Polonia a replicat azucând Kremlinul că practică metode staliniste de manipulare.

Scandalul a debutat cu un interviu acordat de ambasadorul rus Serghei Andreev postului polonez de televiziune TVN24. Diplomatul  a acuzat Polonia că "a blocat crearea unei coaliții împotriva Germaniei naziste" și, "astfel, a fost co-responsabilă de catastrofa din septembrie" 1939.

În opinia sa, represiunile sovietice împotriva rezistenței poloneze la sfârșitul războiului și după război au fost motivate de "dorința de a avea o țară prietenă la frontierele sale"

Andreev a mai spus că relațiile dintre Polonia și Rusia sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de după 1945, și asta pentru că Varșovia a ales să înghețe contactele politice și culturale bilaterale.

Reacția Poloniei

"Protestăm ferm împotriva afirmațiilor ambasadorului, care relativizează și justifică acțiunile anti-poloneze ale 'eliberatorilor' sovietici care au constat în a aresta, deporta și executa polonezi", a precizat Ministerul polonez de Externe, citat de Agerpres.

"Afirmațiile făcute de cel mai înalt reprezentant al statului rus în Polonia pun sub semnul întrebării adevărul istoric și amintesc de interpretările cele mai mincinoase din epoca stalinistă și comunistă asupra evenimentelor", a precizat sâmbătă Ministerul polonez de Externe într-un comunicat în care anunță și convocarea ambasadorului.

Trimisul Rusiei va trebui să dea explicații luni, când este așteptat  de șeful diplomației poloneze, Grzegorz Schetyna.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!