Scandal diplomatic la Praga: Ambasadorul american, criticat de presedintele ceh, pentru comentarii legate de vizita sa la Moscova

0
5

Milos Zeman, președintele Cehiei, a declarat ca ambasadorul american la Praga nu va mai fi primit la resedinta sa oficiala, Castelul din Praga, dupa ce acesta a spus ca vizita presedintelui ceh la Moscova, la comemorarea incheierii celui de-Al Doilea Război Mondial, ar fi penibila, deoarece acesta este singurul reprezentant al unei tari UE care va participa, relateaza Agerpres.

 

Desi mai multi liderii ai UE au decis sa nu participe la ceremonia de la Moscova din luna mai, din cauza conflictului din Ucraina, presedintele ceh a anunțat că va participa.

 

"Nu-mi pot imagina că ambasadorul ceh la Washington îi dă sfaturi președintelui american unde să călătorească", a declarat Zeman citat de portalul de știri Parlamentni Listy. "Nu voi permite niciunui ambasador să aibă un cuvânt de spus asupra vizitelor mele în străinătate. Ambasadorul (Andrew) Schapiro are ușa de la castel închisă", a adăugat el.

 

Schapiro, ambasadorul american, declarase că ar fi "penibil" ca Zeman să ia parte la ceremonie ca singurul om de stat dintr-o țară a UE.

 

Milos Zeman, fost prim-ministru, este unul dintre criticii sanctiunilor UE la adresa Rusiei, desi guvernul ceh sprijina pozitia UE. Președinția cehă are în mare măsură un rol ceremonial.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!