Secretarul general al ONU face apel la o pauza umanitara in Fasia Gaza

0
8

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a făcut apel vineri la ''o pauză umanitară'' imediată în Fâșia Gaza până la încheierea sărbătorii Aid el-Fitr, care va marca sfârșitul Ramadanului săptămâna viitoare. Apelul facut vine in contextul tensionarii situatiei in Cisiordania ocupatam conform AFP, citata de Agerpres.

''În această zi de vineri a Ramadanului, fac apel la o pauză umanitară imediată și necondiționată în luptele din Gaza și Israel'', care ''să dureze toată perioada sărbătorilor de Aid el-Fitr'', a declarat Ban Ki-moon într-un comunicat publicat de biroul său.

Apelurile pentru ajungerea la un armistițiu în Fâșia Gaza continuau vineri, în cea de-a 18-a zi a ofensivei israeliene împotriva mișcării radicale palestiniene Hamas, care a provocat moartea a peste 800 de palestinieni într-un conflict ce riscă să cuprindă și Cisiordania.

''Le-am spus părților, israelienilor, ca și mișcării Hamas și palestinienilor, că este condamnabil din punct de vedere moral să-și ucidă propriul popor. Este timpul acum să se așeze în jurul mesei, în loc să se omoare'', declara joi seara secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

CITESTE SI: Israel: Președintele Shimon Peres se retrage din fruntea țării pe fondul ofensivei din Fasia Gaza

Dar bombardamentele israeliene continuă în Fâșia Gaza, rachetele Hamas vizează în continuare Israelul și situația este foarte tensionată în Cisiordania ocupată, unde patru palestinieni au fost uciși prin împușcare vineri, trei de către armata israeliană în apropiere de Hebron (sud) și celălalt de către coloniști evrei în apropiere de Nablus (nord), potrivit unor surse palestiniene medicale și din domeniul securității.

În ultimele zile, opt palestinieni au fost uciși în Cisiordania, unde au loc manifestații împotriva operațiunii militare israeliene în Fâșia Gaza, izbucnind confruntări din ce în ce mai violente cu forțele de securitate israeliene, scenele amintind de cele două intifade din 1987-1991 și 2000-2005.

Cabinetul israelian de securitate s-a întrunit pentru a studia o propunere de încetare a focului transmisă de către secretarul de stat american John Kerry, care ar urma să se exprime vineri după convorbirile de la Cairo cu Ban Ki-moon și cu omologul său egiptean, Sameh Shouky.

''Ceea ce se conturează ar fi un armistițiu umanitar de șapte zile, pentru a le permite tuturor părților să vină să discute la Cairo'', a explicat pentru AFP un apropiat al președintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Față de criticile crescânde pe măsură ce crește bilanțul victimelor în rândul civililor palestinieni, responsabilii israelieni își afișează determinarea: ei vor să reducă la neant puterea de foc a Hamasului și a aliaților lui, obiectiv prioritar al operațiunii ''Protective Edge'', lansată pe 8 iulie.

Mai mult de 820 de palestinieni au fost uciși și alți peste 5.000 au fost răniți în raidurile militare israeliene, care au provocat numeroase distrugeri pe tot cuprinsul enclavei palestiniene.

De partea israeliană, 33 de soldați au murit, acesta fiind cel mai greu bilanț de la războiul său împotriva Hezbollahului libanez în 2006. Rachetele trase de Hamas asupra Israelului au provocat moartea a doi civili israelieni și a unui muncitor agricol thailandez.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!