Sedinta a Guvernelor Romaniei si R. Moldova. Strelet: Romania e un sustinator consecvent

0
13

Guvernele Romaniei si Republicii Moldova organizeaza astazi o sedinta comuna, la Centrul International de Conferinte Neptun din judetul Constanta. Guvernul Romaniei a anuntat ca sedinta va fi urmata de o conferinta comuna a premierului roman Victor Ponta si premierului moldovean Valeriu Strelet.

 

"Reuniunea celor doua guverne a fost decisa cu prilejul vizitei premierului roman la Chisinau, in 27 august, cand au fost stabilite prioritatile pentru agenda bilaterala in urmatoarele luni si a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Aditional la Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane EUR", se arata intr-un comunicat al Guvernului, citat de Hotnews.

 

Valeriu Strelet: Romania a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova

 

"Am constatat ca Romania este un sustinator consecvent si dezinteresat al Repubicii Moldova", a declarat premierul moldovean Valeriu Strelet inaintea sedintei de guvern comune.

 

Strelet a spus ca integrarea europeana ramane in continuare prioritatea absoluta. Premierul de la Chisinau s-a aratat "recunoscator pentru ajutorul acordat" de autoritatile de la Bucuresti prin diferite proiecte. El a amintit ca Romania a devenit principalul comercial al Republicii Moldova si a spus ca isi doreste ca tara noastra sa devina si principalul investitor peste Prut, sau macar in top trei investitori straini.

 

Victor Ponta: Romania va sprijini in continuare Republica Moldova

 

La randul sau, Victor Ponta i-a spus omologului sau ca ajutorul Romaniei  nu este dezinteresat: "Avem un singur interes, ce e bun pentru voi e bun si pentru noi". "Romania nu e o mare putere, dar e o tara care poate sa va sprijine si trebuie sa o faca in continuare",a mai spus seful executivului de la Bucuresti.

Protest al unionistilor. Acestia cer interconectare energetica si moneda comuna

Aproape 250 de romani si basarabeni s-au imbrancit cu jandarmii in fata cladirii unde are loc sedinta comuna, demonstrand pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova, informeaza Digi24.ro.

Protestarii au fortat cordonul de jandarmi pentru a ajunge mai aproape de locul in care se desfasoara intalnirea: ''Scopul nostru este unirea dintre cele doua state. De la cele doua guverne dorim astazi stabilirea unei agende clare pentru unire pana in 2018, cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire a romanilor. Pe aceasta agenda a Unirii pe care o solicitam vrem sa fie introduse obligatoriu trei puncte: interconectare energetica, atat cu gaze cat si cu electricitate, o singura moneda in Romania si in Republica Moldova si o politica externa si de aparare comuna'', a declarat, pentru Agerpres, George Simion. 
 

El a mentionat ca cei care demonstreaza sunt tineri unionisti de pe ambele maluri ale Prutului. Ei scandeaza lozinci pro-unire, flutura steaguri tricolore si au pancarte cu mesaje unioniste. Simion a facut un apel catre autoritati de a fi permisa o intalnire intre o delegatie a manifestantilor si ministri ai celor doua guverne, in prezenta presei. 
 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!