Sedinta CCR s-a incheiat. Judecatorii au citit hotararea privind referendumul, care va transmisa astazi Parlamentului

0
6

Sedinta Curtii Constitutionale s-a incheiat la pranz. Judecatorii Curtii au citit decizia si motivarea privind referendumul din 29 iulie de demitere a presedintelui Traian Basescu, informeaza Agerpres.


Documentul va fi transmis tot miercuri Parlamentului Romaniei, acum in vacanta, care trebuie sa se reuneasca in plen pentru a lua act de hotarirea Curtii. Parlamentul se va reuni cel mai devreme vineri, a anuntat ieri premierul Ponta, totodata presedinte PSD.

 

Ce urmeaza dupa decizia Curtii Constitutionale

Presedintele CCR, August Zegrean declarase de dimineata, la venirea la sediul Curtii: "Nu am stabilit noi rezultatul referendumului, puteam noi sa numaram voturile? Veti vedea in decizia de azi. Pragul de validare este in lege din 2000, nu l-a stabilit CCR (…) Ce credeti, ca o sa ne condamne CEDO? In 14 state europene exista cvorum."

Documentul va fi transmis tot miercuri Parlamentului Romaniei, acum in vacanta, care trebuie sa se reuneasca in plen pentru a lua act de hotarirea Curtii. Premierul Victor Ponta a spus marti ca plenul celor doua Camere va avea loc cel mai devreme vineri, conform HotNews.ro.

Decizia urmeaza sa fie publicata apoi in  Monitorul Oficial. Abia atunci presedintele interimar Crin Antonescu trebuie sa plece de la Cotroceni pentru a-i lasa locul presedintelui acum suspendat Traian Basescu.

Judecatorii constitutionali au decis marti, 21 august, cu 6 voturi la 3 sa invalideze referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu pentru ca ca la vot nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Dezbaterea durat doar doua ore si jumatate si  la aceasta au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecatori.