Seful diplomatiei romane sustine intensificarea sanctiunilor la adresa Rusiei

0
6

Romania va sustine intensificarea sanctiunilor la adresa Federatiei Ruse, a afirmat seful diplomatiei romane, Bogdan Aurescu, intr-o convorbire cu omologul sau maghiar. Bucurestiul urmeaza a se prezenta cu aceasta intentie in cadrul reuniunii ministrilor de Externe din UE, in 29 ianuarie, potrivit unui comunicat al MAE, citat de Hotnews.

Aurescu i-a transmis omologului sau maghiar, Peter Szijjarto, ca reuniunea ministrilor de Externe trebuie "sa genereze cai de sprijinire mai eficienta a eforturilor comunitatii internationale pentru identificarea unei solutii diplomatice la criza din Ucraina".

Formularea clara a pozitiei Romaniei fata de sanctiunile aplicate Rusiei vine pe fondul reticentei unor state UE in ceea ce priveste mentinerea acestor masuri punitive. Potrivit EUObserver, tari precum Ungaria, Slovacia si Austria cer in spatele cortinei "indulcirea" sanctiunilor, nemaivorbind de inasprirea lor, in timp ce noul premier grec, Alexis Tsipras, a adoptat public o atitudine pro-rusa fara rezerve.

Chiar si sefa diplomatiei europene, italianca Federica Mogherini, a testat starea de spirit din capitalele europene in urma cu doua saptamani; un memorandum trimis catre statele membre si publicat de Financial Times facea referire la o posibila indulcire a tonului fata de Moscova.

Tensiunile au crescut in weekend-ul in estul Ucrainei, odata cu atacul separatistilor si fortelor ruse de la Mariupol, soldat cu zeci de morti in randul populatiei si fortelor ucrainene. In plus, luptele din regiunea Donbas au continuat.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!