Separatiștii castiga alegerile din Catalonia: Statului spaniol, fără ranchiună, adio

0
7

Partidele separatiste au câștigat duminică majoritatea absolută de locuri în alegerile regionale din Catalonia, liderii acestora considerand acest vot un mandat pentru secesiunea de Spania.

 

Potrivit rezultatelor după numărarea a peste 60% din buletinele de vot, lista "Împreună pentru da", principala coaliție separatistă, a obținut 62 de locuri.  Cealaltă listă separatistă Candidatura unității populare (CUP, extrema-stângă) obține 10.Împreună, cele două liste obțin 72 de locuri în legislativul regional de 135, dincolo de majoritatea absolută cerută de 68 de locuri, relateaza Agerpres.

 

Șeful executivului regional catalan în exercițiu Artur Mas a revendicat victoria, declarând: "Am câștigat!".

 

"Statului spaniol, fără ranchiună, adio", a scris pe contul său de Twitter Antonio Banos, șeful micului partid separatist de stânga anticapitalist.

 

Partidul Popular: Majoritatea catalanilor au respins independența

 

Pablo Casado, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular (PP), aflat la putere în Spania, a declarat ca, prin aceste alegeri, catalanii au respins independența. "Majoritatea catalanilor au respins independența și vom continua să garantăm legalitatea, vom continua să apărăm unitatea Spaniei", a afirmat purtătorul de cuvânt al PP, Pablo Casado, conform Agerpres.

 

"Evident că mâine totul va continua ca înainte în Catalonia", a mai spus el, înainte de a afirma: "Ceea ce guvernul (regional) trebuie sa înceapă să facă este să guverneze pentru toți catalanii și să oprească dezbaterile separatiste și de identitate care au eșuat".

 

Purtătorul de cuvânt a mai spus ca seful executivului regional catalan în exercițiu, separatistul Artur Mas, a eșuat: "Este pentru prima oară când CDC și ERC nu au nicio majoritate absolută", a adăugat el. Aceste două partide catalane au format lista "Împreună pentru da" care revendică victoria, amintește AFP.

 

Unei jurnaliste care a remarcat că împreună separatiștii au obținut într-adevăr o majoritate absolută de locuri în parlamentul regional și că se simt legitimi să lanseze un proces de secesiune, Casado i-a răspuns: "Evident, această legitimitate, ei nu o au".

 

Coaliția separatistă condusă de Mas s-a plasat în frunte cu 62 de locuri și s-ar putea alia cu lista separatistă de extremă-stânga CUP (10), obținând o majoritate absolută de 72 de locuri din 135. Partidul liberal anti-separatist Ciudadanos s-a plasat pe locul doi (25), Partidul Socialist pe al treilea (16).

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!