Shanghai. Ancheta privind cauza imbulzelii care a dus, de Revelion, la moartea a cel putin 35 de tineri

0
19

 

Cel puțin 35 de persoane au murit și alte 47 au fost rănite în noaptea de Anul Nou, la Shanghai, după producerea unei busculade în Piața Chen Yi, unde mii de oameni așteptau începutul lui 2015.

Autoritățile investighează cauzele îmbulzelii produse în rândul celor câteva mii de persoane prezente în Piaţa Chen Yi în aşteptarea noului an.

Prima variantă a fost că persoane necunoscute au aruncat bancnote false, dintr-o clădire, iar mai mulți oameni s-ar fi înghesuit să le adune.

Poliţia din Shanghai a exlus însă aruncarea de bani ca fiind cauza busculadei. Potrivit înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, hârtiile, care erau cupoane pentru un bar local, au fost aruncate la aproximativ 10 minute după incident şi nu au provocat blocaje mari.

Alte persoane care au asistat la incident au declarat însă că busculada a început atunci când un număr mare de oameni care încercau să meargă pe faleza râului Bund au fost blocaţi.

Un martor a observat că mai multe persoane aruncau bancnote dintr-un bar situat la un etaj superior. "Am adunat câteva bancnote, dar m-am retras când mi-am dat seama că erau false", a declarat Cui Tingting, un bărbat de 27 de ani citat de Reuters, scrie Mediafax.

 

Zuo Zhijian, unul dintre oamenii prinşi în busculadă, a declarat că nu şi-a putut mişca picioarele.

”O fată din faţa mea se ţinea de mine şi striga ”Ajută-mă, ajută-mă, te rog, nu mai pot rezista. Dedesubt mai era o fată care nu se mişca. Eram înconjurat de ţipetele fetelor care plângeau şi strigau după ajutor cu ultimele puteri. Feţele oamenilor care cădeau la pământ au devenit de nerecunoscut”, a mărturisit Zuo, informează CNN.

Un alt martor, Tian Ye, a declarat că busculada a durat aproximativ 30 de secunde, însă au avut nevoie de 10 minute pentru a scoate victimele de acolo.

”Erau mult prea mulţi oameni blocaţi acolo, s-au panicat. O mulţime de poliţişti s-au adunat în acea zonă, însă nu au fost suficienţi. Atunci când cineva cădea, oamenii din spate credeau că mulţimea se mişcă şi atunci mai mulţi oameni cădeau”.

Declarațiile contradictorii sunt investigate, pentru a lămuri exact cum s-a produs îmbulzeala și de ce au murit cel puțin 36 de persoane, majoritatea studenți.

Xi Jinping, președintele Chinei, a ordonat o anchetă, iar toate evenimentele pentru celebrarea noului an au fost anulate.

Shanghai este cel mai mare (peste 14 milioane de locuitori) și cosmopolit oraș din China, iar zona unde a avut loc tragedia aduna de obicei aproximativ 300.000 de persoane, în noaptea de Revelion.

Anul acesta, aoficialitățile au anulat numărătoarea inversă până la sosirea anului nou, precum și spectacolul cu laser. S-a optat pentru celebrare de proporții mici, care nu a fost accesibilă publicului. Cu toate acestea, mii de persoane au ieșit să se plimbe în apropiere, pe bulevardul Bund, paralel cu râul Huang Pu, o stradă preferată de turiști.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!