Sorin BOTA, senator PSD: Actuala CONDUCERE se ASCUNDE de întâlnirea cu membrii de partid. Guvernarea PSD, stare de permanentă IMPROVIZATIE şi DERUTA IDEOLOGICA

0
7

Tensiunile aparute in PSD, dupa esecul inregistrat la alegerile prezidentiale din 2014, par sa continue. Sorin Bota, senator PSD, a transmis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si celorlalti lideri PSD in care le cere acestora sa nu se ascunda in spatele guvernarii si sa caute sa asculte mai mult parerea membrii de partid. Bota crede ca e nevoie de o igienizare a partidului, de un accent mai mare pus pe resursa umana si de stabilirea unor responsabilitati pentru ceea ce s-a intamplat la ultimele alegeri. Scrisoarea senatorului PSD a fost publicata de stiripesurse.ro

 

CITITI scrisoarea deschisă a senatorului PSD:

 

Am purtat discuţii cu privire la situaţia partidului cu mai mulţi colegi şi am decis lansarea unei scrisori deschise, constructive, care să ducă la redescoperirea democraţiei  interne  în  PSD şi  la  clarificarea  defectelor,  greşelilor,  precum şi  a viitorului;  la  scoaterea  gunoiului  adâncit  sub  preş  de  la  o  lună  la  alta  şi  la igienizarea partidului; la o discuţie serioasă a modului în care e condus PSD-ul de către actualul BPN, care a lăsat resursa umană din partid pe locul 2 şi întreaga expertiză a fost înlocuită de experţii abonaţi la banul public.

 

                                                             Sorin Bota, semnatarul scrisorii deschise

 

Cred că e cazul să ne revenim mai repede, iar cei care ne-au adus în această situaţie să mai şi dea socoteală. Consider că există o lipsă totală de viziune politică,de strategie şi comunicare. Avem vectori de imagine necarismatici, care vorbesc de toate şi despre nimic. Nu cred că un om e vinovat, mai degrabă cred în vinovăţia celor care îl sfătuiesc şi care au făcut posibil ca să ajungem aici prin faptele şi deciziile luate sau prin lipsa acestora. Cred că încă nu e prea târziu dacă vrem să ieşim din logica în care am funcţionat până acum.

 

CITITI SI: Mircea Geoană va participa la Congresul PSD, cu o noua platforma politica, pentru a prelua şefia partidului: Ponta şi Dragnea nu pot închide uşile Congresului

 

Pe cei care gândesc ca mine, îi invit să se alăture demersului meu şi să vină cu propuneri  constructive!  PSD a avut întotdeauna soluţii,  de ce  nu ar  avea şi acum?! Demersul meu este cu atât mai oportun, cu cât constat că actuala conducere se ascunde de întâlnirea cu membrii de partid şi aplică strategia: „timpul le rezolvă pe toate”. Acum e  vremea  dialogului.  Fuga  de  răspundere  şi  ascunderea  în  spatele guvernării nu este o soluţie.

Sorin Bota

 

Scrisoare deschisă

 

Pierderea alegerilor  prezidenţiale a reprezentat  un duş rece pentru fiecare membru şi simpatizant al PSD, ca şi pentru orice om de Stânga din România. Deşi membrii şi simpatizanţii noştri s-au mobilizat exemplar, am pierdut la o diferenţă de peste un milion de voturi. Prezidenţialele din 2014 au reprezentat cel mai sever eşec al unui candidat susţinut  de  PSD. Deşi  trebuia  să  facem o analiză  pertinentă  a  cauzelor  acestei catastrofe  electorale,  acest  lucru nu s-a  întâmplat.  Nici  până azi  nu am stabilit responsabilităţi şi nu am luat măsurile pentru a reforma şi a redresa partidul. Pierderea  alegerilor  a  scos  în  faţă  problemele  mari  ale  partidului  şi  ale guvernării. Va trebui să venim în faţa românilor arătând că am înţeles mesajul lor, că  am  înţeles  că  vor  o  altfel  de  politică,  deschisă,  transparentă,  apropiată  de oameni. Românii nu vor de la noi în primul rând să le acoperim nevoile, ci să le respectăm drepturile.

 

Guvernarea PSD, în pofida unor rezultate notabile, a reflectat aceeaşi stare de permanentă improvizaţie şi derută ideologică. Am avut 34 de miniştri care s-au perindat prin funcţii, cei mai mulţi fiind paraşutaţi fără o consultare prealabilă a partidului. Guvernele noastre şi-au făcut un titlu de glorie din adoptarea unor măsuri liberale, iar măsurile de sprijin social, atât de necesare, au fost percepute drept  „pomeni  electorale”.

 

CITITI SI: PSD, RUPT din doua directii: Dupa Sebastian Ghita, Mircea Geoana anunta proiectul sau politic: NOUL PSD-Partidul Social Democrat Independent

 

A fi  de  Stânga  a  devenit  ceva  stânjenitor  pentru guvernările Ponta, parcă mereu în căutarea altui electorat decât cel propriu.Toate aceste lucruri s-au putut întâmpla pentru că partidul a devenit anexa guvernării,  ideologia  –  un  moft,  iar  viaţa  şi  democraţia  de  partid,  inclusiv Departamentele  partidului  şi  Consiliul  Naţional  –  au  fost  puse  între  paranteze.Grupurile parlamentare, atât de importante în momentele decisive, au fost ignorate în  mod  sistematic,  numirile  în  funcţii  de  conducere  fiind  făcute  pe  criterii subiective şi în mod netransparent. Din cel mai democratic partid din România, PSD a ajuns,  cu actuala  conducere, un partid  al  fricii,  tăcerii  şi  complicităţilor vinovate.

 

Noi, cei care am semnat această Scrisoare deschisă, credem că actuala stare de  lucruri  trebuie  sa  înceteze.  Rămânerea  la  guvernare  este  obiectivul  nostru comun, însă el nu poate continua să fie un pretext pentru politica pumnului în gură, a  excluderii  celor  incomozi  şi  a  privării  membrilor  de  partid  de  dreptul fundamental la dezbatere şi competiţie de idei.

 

În  loc  să  arătam  că  am  înţeles  mesajul  dat  de  români  la  vot  şi  că  nereformăm partidul,  răspunsurile întârzie,  tensiunile se acumulează,  centrifugarea partidului a început, iar apelul la unitatea partidului sună tot mai fals. Pe zi ce trece, majoritatea parlamentară care susţine guvernarea PSD se fisurează. Spectrul unei lungi perioade de opoziţie şi al spargerii partidului este unul iminent, iar riscurile privind viitorul partidului sunt mai mari decât oricând.

 

PSD se va reforma şi  redemocratiza, sau se va scinda.  Fie se va adapta  noilor exigenţe ale oamenilor, fie va cădea, treptat, în irelevanţă. Încă nu este prea târziu să depăşim, cu sinceritate şi  curaj,  aceste momente decisive pentru prezentul  şi viitorul partidului.Noi,  cei  care  am  semnat  această  Scrisoare  deschisă,  facem  un  apel  de conştiinţă  către  toţi  aleşii  locali  şi  parlamentarii  PSD  care  cred,  ca  şi  noi,  că partidul trebuie să redevină al membrilor, simpatizanţilor şi alegătorilor săi şi le cerem să aibă curajul de a-şi exprima opinia.

 

Îi chemăm pe toţi cei care cred în nevoia unei Stângi moderne şi democratice să ni se alăture si să susţinem, împreună, prin semnarea acestei Scrisori deschise, un pachet  minim de  măsuri,  ca  ultimă  şansă  de  a  opri  criza  profundă pe  care partidul o traversează, respectiv:

1) efectuarea unei analize obiective a cauzelor care au dus la pierderea alegerilor şi stabilirea responsabilităţilor, inclusiv în cazul votului din Diaspora;

2) revenirea în partid a membrilor noştri excluşi la sfârşitul anului trecut;

3) crearea unei Comisii de pregătire şi organizare a Congresului care să includă reprezentanţii  tuturor curentelor din partid, care să genereze o dezbatere internă autentică  şi  să  se  garanteze  alegeri  interne  corecte  cu  toţi  membrii  de  partid,conform Statutului PSD.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!