Stanga radicala, posibila castigatoare a alegerilor in Grecia

0
7

Milioane de alegători greci s-au prezentat pe 25 ianuarie la urne, într-un scrutin legislativ de mare importanță, atât pentru Grecia cât și pentru Uniunea Europeană. În prima parte a zilei, partidul stângii radicale Syriza ar fi obținut între 33,5-35,5 % din voturi, fiind urmată de partidul premierului Antonis Samaras, Noua Democrație, care ar fi obținut între 25,5-27,6% din voturi, informează Hotnews.

Potrivit un exit poll, pe pozițiile urmatoăre s-ar afla formațiunea de extremă dreapta "Zorii Aurii" cu 6,4%, partidul de centru stânga "To Potami" cu 6,2%, comuniștii de la "KKE" cu 5% și partidul de centru stânga "Pasok" cu 4,5%.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și s-au închis la ora 19:00.
 

Liderul Syriza, Alexis Tsipras plănuiește în cazul în care devine prim-ministru să respingă renegocierea imensei datorii a Greciei și de a sfida solicitările Uniunii Europene privind programul de austeritate.

 

În ciuda posibilei victoriei lui Tsipras, factorii decizionali ai UE sunt însă încrezatori că realitatea economică și cea politică vor tempera ideologii stângiști din Atena.

 

Potrivit unui sondaj pre-electoral, realizat în perioada 11-12 ianuarie 2015, Partidul condus de Alexis Tsipras are un avans de trei puncte procentuale în fața partidului conservator "Noua Democrație".
 

Criza economică mondială a afectat grav Grecia la sfârșitul anului 2009, ducând la măsuri drastice de austeritate. Protestele în fața acestor măsuri, degenerate ocazional în confruntări violente cu poliția, au paralizat țara de atunci.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!