SUA nu vor semna un acord de nespionare cu Germania

0
7

Statele Unite ale Americii exclud semnarea unui acord de nespionare cu Germania. Decizia vine in contextul scandalului diplomatic starnit in urma dezvaluirilor fostului consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) Edward Snowden. Acesta a aratat ca Washingtonul i-a interceptat comunicatiile cancelarului german Angela Merkel, relateaza DPA, conform Romania Libera.

Consilierul adjunct pe probleme de securitate națională, Ben Rhodes  a spus că "va lua timp și va fi nevoie de un proces de vindecare prin dialog" pentru a rezolva această problemă, dar că SUA au fost nevoite să găsească un echilibru între a impune noi limite asupra spionajului și nevoia de a aduna informații secrete.

Angela Merkel a declarat în luna mai la Casa Albă că SUA și Germania "au câteva dificultăți ce trebuie încă depășite" privind politicile de strângere de informații. Există încă un dezacord profund între perspectiva SUA că practicarea unui astfel de spionaj nu este ceva rău și viziunea Berlinului conform căreia statele trebuie să se abțină de la practicile nesupravegheate de ascultare exercitate de dictaturile nazistă și comunistă în Germania.

SUA au acorduri de nespionare cu doar patru țări: Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, precizează sursa citata. Germania încă nu a uitat dezvăluirile, bazate pe documente ale fostului consultant al NSA Edward Snowden, potrivit cărora telefonul cancelarului Angela Merkel a fost monitorizat ani de zile de NSA.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!