Summit istoric la Bratislava. Merkel: Uniunea Europeana este intr-o situatie critica

0
8

Liderii UE se intalnesc vineri la Bratislava intr-un prim summit la care nu participa si Marea Britanie, pentru a discuta despre viitorul Uniunii dupa Brexit. Romania este reprezentata la acest summit de presedintele Klaus Iohannis.

 

 

 

 

Pe agenda discutiilor se va afla cu siguranta si problema refugiatilor si securitatea granitelor europene, existand inca o opozitie puternica fata de cotele pentru migranti impuse de UE din partea mai multor tari ale Uniunii, in special din partea celor din Grupul de Visegrad, anunta The Guardian.

 

Tarile Grupului de la Visegrad se opun cotelor de refugiati impuse de UE si refuza sa accepte incercarea autoritatilor de la Bruxelles de a obliga tarile care nu primesc refugiati sa plateasca in schimb o anumita suma de bani. 

 

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat astazi, la summitul UE de la Bratislava, ca Brexitul este o sansa pentru a da o noua directie Uniunii Europene.

 

 

Angela Merkel: Un summit nu poate rezolva toate problemele Europei

 

Angela Merkel, cancelarul german, a declarat, inainte de a intra la intalnirea cu ceilalti membri ai statelor europene, ca UE este intr-o situatie critica si problemele sale nu pot fi rezolvate intr-o singura intalnire: "Nu trebuie sa asteptam pur si simplu ca un singur summit sa rezolve toate problemele Europei. Suntem intr-o situatie critica dar trebuie sa demonstram prin ceea ce facem ca putem sa imbunatatim lucrurile," a spus cancelarul german, conform Reuters.

 

Francois Hollande, presedintele francez: Fie relansam proiectul european, fie UE se dezintegreaza

 

Presedintele francez Francois Hollande a afirmat, inaintea inceperii lucrarilor summitului, ca proiectul european trebuie relansat:

 

"Cunoastem situatia cu totii. Marea Britanie a decis sa ias din UE ceea ce a ridicat multe semne de intrebare in privinta viitorului Uniunii. Fie ne miscam in directia dezintegrarii, a diluarii, fie muncim impreuna pentru a relansa proiectul European", a spus presedintele francez, citat de Reuters.

 

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: Liderii europeni sa nu iroseasca criza Brexitului

 

Inaintea deschiderii summitului, Tusk le-a cerut liderilor UE sa fie "brutal de onesti" in privinta problemelor Uniunii: "Nu trebuie sa irosim aceasta criza", a spus el. "Nu am venit la Bratislava pentru a ne consola unul pe celalalt si cu atat mai putin pentru a nega schimbarile reale cu care ne confruntam astazi dupa votul Marii Britanii pentru iesirea din UE", a mai spus Tusk.

 

"Nu putem sa ne incepem discutiile cu acest tip de convingere fericita ca totul e in regula, ca totul a fost si este bine", a mai transmis presedintele Consilului European.

 

"Trebuie sa ne asiguram cetatenii ca am invatat lectia Brexitului si suntem capabili sa ne recastigam stabilitatea si securitatea," a mai spus el.

 

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!