Suntem singura ţară care nu aprobă o decizie a Consiliului UE din cauza absenteismului

0
7

Premierul Dacian Cioloş a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare în care cere urgentarea adoptării în plenul comun a unei Directive a Consiliului UE, amânată de patru ori din cauza lipsei de cvorum în Parlament, transmite News.ro.

 

 

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul arătând că România este ultimul stat care nu a dat vot, iar Comisia Europeană nu poate propune rectificarea de buget pentru statele membre UE, conform News.ro.

"Ratificarea este cu atât mai urgentă cu cât plata de către toate statele membre a impactului noii Decizii în cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibilă numai în cazul în care România va notifica Secretariatul General al Consiliului că a finalizat procedurile de ratificare până cel târziu la 30 septembrie a.c.", potrivit unei scrisori trimisă de premierul Dacian Ciolos preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, citată de HotNews.ro.

 

Premierul aminteşte că, deşi a fost pe agenda plenului Parlamentului, votul a fost amânat de mai multe ori din cauza absenteismului şi spune că inclusiv Comisia Europeană a avertizat România în mai multe rânduri.

 

 

În ultima şedinţă a Birourilor Permanente Reunite s-a stabilit ca proiectul să intre pe ordinea de zi a următorului plen reunit de luni, 19 septembrie, însă preşedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a spus că nu poate garanta că aleşii vor veni la vot în număr suficient de mare pentru a ratifica decizia.

 

"Exista o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, întrucât suntem ultimul stat care nu a ratificat această decizie, Comisia Europeană neputând să propună rectificarea de buget, iar statele membre neputând să contribuie la bugetul Uniunii Europene. Rugămintea noastră ar fi să înscriem în plenul reunit, în viitorul plen reunit, acest proiect de lege şi să-l adoptăm", a spus în şedinţa Birourilor Permanente reunite Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

 

"Da, nu cred că are nimeni vreo obiecţie. Sigur că o să-l înscriem pe ordinea de zi a Camerelor reunite şi o să-l supunem la vot. Toată problema este legată de prezenţa pe care o vom înregistra. Altceva nu pot să vă spun", i-a răspuns preşedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, potrivit stenogramei.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!