Surse, Euractiv.com: Socialistii europeni ar putea MUTA congresul de la Bucuresti la Bruxelles, din cauza lipsei de legitimitate democratica a lui Victor Ponta

0
15

Partidul Socialist European (PES) ar putea lua decizia sa mute congresul care trebuia sa se desfasoare la Bucuresti, ingrijorat de "legitimitatea democratica a premierul roman, Victor Ponta", scrie portalul Euractiv.com, preluat de HotNews.ro, care citeaza surse din PES care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Pana in prezent, nu a fost luata nicio decizie legata de congresul din 28-29 septembrie, dar exista un "sentiment puternic ca evenimentul de la Bucuresti va fi mutat la Bruxelles", au spus sursele citate.

Potrivit acestor surse, care au vorbit sub protectia anonimatului, doar "cativa lideri" socialisti afiliati la PES si-au confirmat participarea la congresul de la Bucuresti, restul parand sa fie reticenti la ideea de a fi gazduiti de Victor Ponta, puternic atacat in presa de la preluarea functiei de prim-ministru, afirma Euractiv, citat de HotNews.ro.

In momentul in care s-a luat decizia de a organiza congresul la Bucuresti, anul trecut, Victor Ponta se afla in opozitie. In conditiile in care in aceasta toamna se vor organiza alegeri parlamentare, organizarea congresului la Bucuresti urmarea sa intareasca imaginea internationala a fortelor de opozitie.

Intre timp, Victor Ponta a devenit premier iar scena politica romaneasca a fost marcata de lupta dintre presedintele de centru-dreapta Traian Băsescu si incercarile USL de a stabili controlul asupra sistemului judiciar, al Curtii Constitutionale si a presei – atragand un val de acuzatii legate de afectarea echilibrului democratic in general, scrie EurActiv.


Swoboda: Exista o singura intrebare, daca legile si valorile UE sunt incalcate
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat in aceasta vara ca evenimentele recente din Romania au zguduit increderea Comisiei si au pus in discutie angajamentul guvernului de la Bucuresti privind respectarea statului de drept.

Peste aceste evenimente a venit un scandal de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Hannes Swoboda, presedintele grupului PES din Parlamentul European, care a fost un sustinator al guvernului Ponta, declara pe 5 iulie: "Trebuie sa monitorizam cu atentie evolutiile din Romania. Ca grup al socialistilor, trebuie sa avem o pozitie foarte clara: Exista o singura intrebare pentru noi, si anume daca legile si valorile UE sunt violate".

Ulterior, Ponta a facut o concesie politica majora cerand parlamentarilor sai sa nu blocheze hotararea Curtii Constitutionale privind revenirea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Crin Antonescu, scrie Euractiv, a incercat sa invalideze decizia in Parlament cerand parlamentarilor sau sa boicoteze sesiunea.

Ponta, un lider prea controversat pentru stanga europeana
Surse din PES afirma ca liderii de centru-stanga din Europa nu doresc sa fie supusi criticilor in tarile lor pentru ca au fost gazduiti de un lider atat de controversat precum Ponta, dar sunt preocupati si de faptul ca pozitia acestuia ar putea fi slabita inaintea alegerilor in cazul in care se decide schimbarea locului de desfasurare a Congresului.

Va fi o lovitura dura pentru Ponta, care va implini 40 de ani in 20 septembrie, daca Congresul nu se va desfasura la Bucuresti, a declarat o sursa din PSD pentru EurActiv.

In orice caz, se pare ca o decizie de mutare a Congresului la Bruxelles va fi argumentata cu un motiv cosmetizat pentru a fi utilizat pe plan intern in Romania, un exercitiu dificil pentru secretariatul PES.

Liderii PES nu au putut fi contactati, in conditiile in care se afla la Congresul Internationale Socialiste din Africa de Sud, unde este de altfel si Victor Ponta, care urmeaza sa revina in Romania in cursul zilei de azi.

La Congresul PES, care are loc de doua ori la fiecare cinci ani, urmeaza sa fie ales noul presedinte al formatiunii. Singurul candidat pana in prezent este presedintele ad interim President Sergei Stanishev, fost prim ministru si lider al Partidului Socialist Bulgar, care a fost ales pe 24 noiembrie 201.

Noul presedinte va fi ales pentru un mandat de doi ani si jumatate.