Syriza castiga alegerile parlamentare. Alexis Tsipras, reconfirmat in functia de premier

0
17

Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras, a castigat alegerile legislative anticipate desfasurate duminica in Grecia, obtinand 35,53% din voturile exprimate si urmand sa ocupe 145 dintre cele 300 de locuri din Parlament. Tsipras a fost reconfirmat in functia de prim-ministru.

 

Syriza nu va avea majoritate in Parlament, premierul anuntand refacerea coalitiei de guvernare cu formatiunea de dreapta Grecii Independenti, condusa de Panos Kammenos.

 

Partidul Noua Democratie (centru-dreapta) s-a clasat pe locul al doilea cu 28,05%.
 

Premierul Tsipras a sarbatorit victoria alaturi de sustinatorii sai: "În Europa momentului, Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani. Am primit un mandat clar de a elimina corupția sistemică. Începând de mâine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidată", a promis fostul si viitorul premier al Greciei, potrivit Agerpres.

 

"Ne așteaptă vremuri dificile, dar, în același timp, ne aflăm pe o bază solidă. Nu ne vom reveni din această lupte prin minune, ci prin multă muncăAm primit un mandat clar de a da la o parte forțele care ne-au ținut pe loc", a mai spus Tsipras, subliniind ca se simte "răzbunat", cu referire la deputații Syriza care s-au opus în august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii săi internaționali și care au părăsit partidul, privând Syriza de majoritatea în Parlament și determinându-l pe Tsipras să demisioneze și să convoace aceste alegeri anticipate.

 

Grecii i-au ales pe cei care vor aplica acordul cu creditorii internationali

Grecii au fost chemati duminica sa aleaga cine va implementa noile masuri prevazute in acordul cu creditorii internationali. Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, a promis ca va aplica masurile de austeritate in schimbul fondurilor de miliarde de euro de la creditori, fiind creditat in sondaje cu un usor avans fata de formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie. Sondajele aratau insa ca multi dintre cei 9,9 milioane de alegatori sunt indecisi sau ar putea lipsi de la vot, sugerau ca niciun partid nu va obtine suficiente voturi pentru a guverna singur.

Alexis Tsipras a declansat alegerile cand a demisionat dupa numai sapte luni de mandat, in urma rebeliunii unor membri ai partidului sau, din cauza faptului ca a acceptat reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, impuse de creditorii internationali. Tsipras castigase alegerile din ianuarie cu promisiunea ca va anula astfel de masuri, prevazute in primele doua acorduri de finantare ale Greciei.

Acum, politicile partidului castigator al alegerilor sunt deja stabilite de acordul de creditare, iar in tabara antiausteritate au mai ramas doar partidul de extrema-dreapta Zori Aurii si Unitatea Populara, format luna trecuta de rebelii din Syriza.
 

Creditorii urmeaza sa revizuiasca progresul reformelor prevazute in acordul de finantare, iar Guvernul va trebui sa redacteze bugetul pe 2016, sa reformeze sistemul de pensii, sa creasca o serie de taxe, inclusiv asupra fermierilor, sa efectueze privatizari si sa supravegheze un program de recapitalizare a bancilor.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!