Syriza semneaza un acord cu partidul nationalist Grecii Independenti, pentru a-si asigura majoritatea in Parlament

0
7

Partidul Syriza, castigatorul alegerilor parlamentare din Grecia a semnat un acord cu partidul nationalist Grecii Independenti, asigurandu-si astfel majoritatea parlamentara. Grecii Independenti au dezvoltat o retorica anti-austeritate foarte puternica, la fel ca si Syriza, dar apara pozitii nationaliste si conservatoare in ceea ce priveste moravurile, relateaza Hotnews.

"Vom da un vot de incredere noului premier Alexis Tsipras", a spus Panos Kammenos, dupa o intalnire la sediul Syriza cu liderul partidului care a obtinut 149 de fotolii dintre cele 300 ale parlamentului, lipsindu-i doar doua locuri pentru majoritatea absoluta.

Potrivit unei surse din Syriza, care a solicitat pastrarea anonimatului, cele doua partide "se vor alia pentru a asigura majoritatea in Parlament si pentru a forma guvernul".

CITITI SI: Alexis TSIPRAS, liderul Syriza, dupa castigarea alegerilor: Poporul grec a lasat in urma AUSTERITATEA. Vom negocia O NOUA SOLUTIE pentru Grecia si pentru Europa

Presedintia greaca a anuntat ca Alexis Tsipras va fi numit oficial premier la ora 14,00 GMT.

Intelegerea politica intre cele doua partide de extrema – dreapta si stanga – este o raritate in peisajul politic european, scrie Reuters, dar Syriza si Grecii Independenti sunt unite de pozitia dura fata de acordul de finantare al tarii cu FMI/UE. Cele doua partide au prezentat in campanie acordul cu FMI drept raul absolut si au mizat pe dorinta cetatenilor greci de a scapa de masurile de austeritate.

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive ale alegerilor de duminica, Grecii Independenti obtin 13 fotolii si 4,75% din voturi, a sasea forta din Parlament.

Acest partid a fost format dupa izbucnirea crizei grecesti in 2010 de Panos Kammenos, un disident al Noii Democratii.

CITITI SI: STANGA castiga alegerile in GRECIA: SYRIZA a obtinut un scor de 35,73%, conservatorii de la NOUA DEMOCRATIE 28,48%

UE are in fata optiunile confruntarii sau concesiei in cazul victoriei stangii radical in Grecia, comenteaza AFP. Desi surpinde prin amploarea sa, victoria Syriza gaseste partenerii Atenei pregatiti.

"Nu vom scăpa de o renegociere, întrebarea este care va fi subiectul ei: termenele limită, valoarea sau amândouă", a declarat duminică o sursă europeană la Bruxelles. "În ceea ce priveşte valoarea va fi cel mai dificil", potrivit Romania Libera.

Partenerii Greciei sunt pregătiţi să ofere un termen noului Guvern grec înainte de a putea negocia în linişte planul său de ajutor, a asigurat ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin. O extindere cu şase luni a programului actual, deja prelungit în decembrie până la sfârşitul lui februarie, este avută în vedere ca prim răspuns, a declarat sursa citată.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!