Tariceanu: Situatia premierului, discutata in Coalitie. O criza politica e posibila

0
8

Coalitia de guvernare trebuie sa se reuneasca si sa ia in discutie situatia politica a premierului Victor Ponta, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, sustine Calin Popescu Tariceanu. Seful Senatului considera ca in perioada urmatoare o criza politica este posibila.

 

Invitat intr-o emisiune la B1 TV, Tariceanu a spus ca acuzatiile aduse unui premier in functie trebuie tratate cu profesionalism, data fiind functia vizata.

 

"In primul rand, o astfel de acuzatie, sigur, care nu este practic noua, ceea ce este nou e trimiterea in judecata, este o acuzatie foarte grava. In acelasi timp, cred ca astfel de acuzatii trebuie bine cantarite atunci cand este vorba de premierul tarii si lucrul acesta poate sa creeze o criza politica majora.

 

Spun acest lucru pentru ca de multe ori s-a intamplat ca acuzatii insuficient fondate sa fie infirmate in instanta, dar sigur ca in cazurile curente poate consecintele nu sunt atat de grave cum sunt cele in cazul in care vorbim de prim-ministrul unei tari. Aici trebuie sa fie extrem de mult profesionalism si responsabilitate atunci cand vorbim de acuzatii formulate la adresa premierului, nu pentru ca premierul ar fi mai presus de lege, ci pentru ca acest lucru poate sa creeze o criza politica majora, cu ample reverberatii", a spus Tariceanu, citat de HotNews.

 

El a tinut sa arate ca, in viitorul apropiat, “probabil intram intr-o criza politica”:

 

"Imi este greu sa anticipez care va fi reactia premierului, vom vedea si sigur ca, fara doar si poate, e obligatoriu ca actuala coalitie de guvernare sa se reuneasca si sa discute situatia aceasta", a mentionat el.

 

In ce priveste posibilitatea presedintelui tarii de a suspenda un membru al Guvernului, Tariceanu sustine ca Iohannis are dreptul in cazul unui ministru, insa nu si a premierului, acesta dispunand de o alta calitate care “il distinge” de ceilalti membri ai Cabinetului.

 

Problemele penale ale premierului

 

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi in judecata de DNA in dosarul legat de contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari.

 

Ponta este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată si spălarea banilor. DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, seful Complexului Oltenia, si pe alti doi directori de la complexul energetic

 

În 13 iulie, Victor Ponta a fost chemat la DNA, unde a fost anunțat că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile și că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce îi aparțin în dosarul Rovinari—Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

 

Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat,premierul prevalându-se de dreptul la tăcere, astfel că nu a dat o declarație în fața procurorului.

 

  • Premierul Romaniei este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari.

 

DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

 

Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.

 

In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!