TIRASPOLUL ameninta: Cooperarea Republicii MOLDOVA cu NATO va avea consecinţe GRAVE

0
6

Autorităţile de la Tiraspol au apreciat, miercuri, că cooperarea între Republica Moldova şi NATO poate avea un impact negativ asupra situaţiei din Zona de securitate transnistreană şi s-a declarat îngrijorat de instalarea sistemelor antirachetă americane în România, relatează agenţia Novosti PMR. În opinia oficialului transnistrean, statele membre ale NATO oferă susţinere tehnică şi militară Moldovei, "ocupându-se de instruirea contingentului moldovenesc de menţinere a păcii", relateaza Mediafax.

 

Potrivit adjunctului ministrului transnistrean, Valeri Ignatiev, "participarea activă a Republicii Moldova în cadrul NATO constituie o ameninţare serioasă, care modifică considerabil echilibrul geopolitic în regiune".

 

"În afară de acţiunile cu caracter distructiv ale Republicii Moldova în Zona de securitate, o ameninţare puternică este instalarea sistemelor antirachetă americane în România", consideră Ignatiev.

 

CITITI SI: Republica MOLDOVA va participa, pentru prima data, la un SUMMIT NATO – Natalia Gherman, sefa diplomației de la Chișinău

 

"În ultima perioadă, pot fi observate mai multe aspecte negative legate de comportamentul militarilor moldoveni, care participă sau sunt cauza unor incidente" în regiune, a adăugat el.

 

"Este vorba de un complex de acţiuni care poate avea consecinţe grave. De fapt, acesta deja are un impact negativ asupra situaţiei în Zona de securitate, deoarece interesele NATO se află într-o anumită contradicţie cu cele ale Federaţiei Ruse şi Transnistriei", a declarat Ignatiev.

 

De asemenea, el a denunţat refuzul Chişinăului de a accepta cursuri de formare oferite de Academia militară rusă pentru militari moldoveni.

 

Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat recent, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că Republica Moldova va fi invitată pentru prima dată la summitul NATO din septembrie.

 

"Să nu uităm că şi Republica Moldova a contribuit în acest an la succesul misiunilor Alianţei (Nord-Atlantice) de promovare a securităţii şi stabilităţii pe continentul european, am trimis un contingent în KFOR. Datorită acestui fapt vom fi invitaţi şi la summitul Alianţei, în premieră. Şi avem toate premisele, sper, să contăm pe solidaritate din partea Alianţei acum mai mult ca niciodată", a precizat Gherman.

 

Întrebată dacă Rusia ar putea să fie mai cooperantă în urma solicitării Washingtonului de retragere a armatei de pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul a spus că probabil acest demers nu poate fi ignorat. "Statele Unite ale Americii sunt, de fapt, o ţară care consecvent promovează acest deziderat atât în cadrul dialogului bilateral ruso-american, cât şi în cadrul organizaţiilor şi organismelor internaţionale", a afirmat ea.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!