Titus Corlăţean l-a primit în VIZITĂ DE PREZENTARE pe DEAN THOMPSON, insărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA in ROMANIA

0
7

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, marţi, în vizită de prezentare, pe viitorul însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, cu care a discutat despre Parteneriatul Strategic, sistemul de la Deveselu, Programul Visa Waiver şi desemnarea unui ambasador american. Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul român l-a asigurat pe diplomatul american de întreg sprijinul ministerului pe durata mandatului său la conducerea Ambasadei, relateaza Mediafax.

 

"La întrevedere a participat şi actualul şef al Misiunii diplomatice a SUA, Duane Butcher, aflat la finalul activităţii sale în România. Agenda de discuţii s-a concentrat pe evoluţiile din cadrul Parteneriatului Strategic şi situaţia din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre. Schimbul de opinii a evidenţiat stadiul excelent şi privilegiat al relaţiilor bilaterale, caracterul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi potenţialul semnificativ de amplificare al acestuia. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat dialogul politic bilateral substanţial şi de înalt nivel din ultima perioadă, materializat într-o serie de întrevederi şi vizite, precum cea a vicepreşedintelui SUA la Bucureşti, a secretarului apărării al SUA şi a unor importanţi membri ai Congresului SUA în România. Şeful diplomaţiei române a apreciat măsurile în plan politico-militar şi de securitate adoptate de SUA şi NATO pentru asigurarea apărării colective şi a securităţii României, în actualul context regional", se arată în comunicat.

 

Ministrul a trecut în revistă principalele repere ale dialogului bilateral avute în vedere pentru a doua jumătate a anului în curs, informează MAE. "În context, a evidenţiat cea de-a treia misiune economică anuală la Bucureşti a Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), relevantă din perspectiva amplificării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi reuniunea Task Force-ului România-SUA pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite", se mai arată în comunicat.

 

CITITI SIDuane BUTCHER, insărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, a avut o discutie cu Victor Ponta, la Guvern, înainte de încheierea mandatului său în România

 

Ministerul precizează că alte subiecte importante au vizat cooperarea politico-militară, care reprezintă dimensiunea de referinţă a Parteneriatului Strategic, şi aprofundarea colaborării bilaterale în domenii precum cel economic, energetic şi al schimburilor inter-umane.

 

"În ceea ce priveşte stadiul proiectelor strategice comune, a fost apreciată cooperarea foarte bună de la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu rol important în derularea tranzitului forţelor şi mijloacelor SUA şi Aliate înspre şi dinspre Afganistan. A fost salutată implementarea, în conformitate cu calendarul agreat, a sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, a cărui operaţionalizare este prevăzută în 2015. În cadrul discuţiilor au fost abordate şi aspecte privind obiectivul includerii, în cel mai scurt timp cu putinţă, a României în Programul Visa Waiver, precum şi necesitatea desemnării, cât mai curând posibil, a unui nou ambasador al SUA la Bucureşti", se mai arată în comunicat.

 

MAE menţionează că o atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor din Balcanii de Vest şi din regiunea extinsă a Mării Negre, în noul climat de securitate, în perspectiva Summit-ului NATO din Marea Britanie şi pe fondul evoluţiilor recente notabile înregistrate în dialogul statelor partenere din regiune cu Uniunea Europeană. "În acest context, a fost salutată semnarea de către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia a Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, moment important în procesul de materializare a aspiraţiilor europene ale acestor state. Ministrul Titus Corlăţean a exprimat satisfacţia pentru atenţia sporită de care se bucură Republica Moldova din partea SUA şi a evidenţiat importanţa promovării unor proiecte bilaterale comune în sprijinul parcursului european al acestui partener apropiat, obiectiv puternic susţinut de către autorităţile române", se mai arată în comunicat.

 

În luna decembrie 2012, după ce ambasadorul american Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul în România, Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA, în lipsa unui alt ambasador.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!