Toate economiile Uniunii Europene, in crestere in 2015, preconizeaza Banca Mondiala. Romania si Polonia, avans considerabil

0
3

Pentru prima data de la declanasarea crizei financiare, toate economiile din Uniunea Europeana vor inregistra crestere economica in 2015, potrivit Bancii Mondiale. Institutia financiara puncteaza, de asemenea, performante economice superioare in dreptul unor state din estul Europei – Romania, Polonia.

Astfel, datele prezentate de Banca Mondiala preconizeaza ca anumite state din centrul si estul continentului – precum Romania si Polonia – vor continua sa inregistreze performante economice superioare, pe fondul unei reveniri de care dau dovada economiile spatiului comunitar.

Cresterea salariilor reale si energia ieftina vor sustine cheltuielile de consum in Europa, in ciuda unei reveniri lente a consumului, arata estimarile BM obtinute de Financial Times, citata de Mediafax.

Banca Mondiala vorbeste, in acest sens, despre cresteri ale PIB de peste 2,4% in 2015 in contul statelor est-europene, pe baza cererii de consum, a revenirii treptate a investitiilor si a continuarii unui ritm ridicat al exporturilor.

In ansamblu, Uniunea Europeana se asteapta la un avans de 1,8% in acest an si la 2% in 2016, mai arata institutia financiara internationala.
 

BERD: Romania, avans economic consistent

Romania va inregistra in 2015 una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa emergenta, de 3%, urmand ca in 2016 sa aiba o crestere preconizata de 3,2%, in contextul redresarii zonei euro.

Datele apar in cele mai recente estimari publicate la mijlocul lunii mai de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Totusi, institutia financiara atrage atentia asupra unor potentiale surse de instabilitate, in special in Grecia, Ucraina si Rusia.

Cresterea increderii in industrie si reducerea stocurilor ar putea conduce la cresterea investitiilor in Romania, dupa doi ani, arata BERD. De altfel, institutia a imbunatati usor estimarea referitoare la cresterea economica a tarii in 2015, cu 0,2%.

Printre factorii care ar trebui sa contribuie la cresterea cererii interne din Romania se numara, arata BERD, reducerile recente si viitoare ale ratelor dobanzilor, scaderea recenta a imprumuturilor neperformante, dar si o crestere a cheltuielilor guvernamentale in vederea stimularii absorbtiei de fonduri europene

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!