Tortionarul Constantin ISTRATE recunoaste o parte din ACUZATIILE care i se aduc: Nu am batut cu CIOCANUL, ci cu un LEVIER

0
4

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, ieri, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) începerea urmăririi penale în cazul lui Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla. Constantin Istrate recunoaste o parte din acuzatii si spune ca nu i-a batut pe detinutii de la Penitenciarul Gherla cu ciocanul, ci cu levierul, relateaza ziare.com


"O parte dintre ele sunt adevarate, in cea mai mare parte sunt inscenari", a declarat Istrate, fost loctiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, pentru Digi24, referindu-se la faptele de care este acuzat.

De exemplu, el a negat ca ar fi folosit ciocanul pentru a bate un detinut, asa cum l-a acuzat Octavian Bjoza, fost detinut politic, explicand ca a folosit un levier.

"Dar nu cu ciocanu' (…), ci am folosit un levier… Nu aveam ciomege, era interzis in puscarie orice forma de contondent", a spus Istrate.

 

CITITI SIIICCMER dezvaluie numele celui de-al patrulea tortionar comunist: Constantin Istrate, acuzat de CRIME CONTRA UMANITATII. Regimul impus presupunea lipsa hranei, a medicamentelor şi îngrijirii medicale, abuzuri şi un numărul mare de decese


In varsta de 88 de ani, Constantin Teodor Istrate a detinut functii de conducere in Penitenciarul Gherla, incepand prin a fi comandant de pluton (oct. 1954 – 1956), apoi ajutor de serviciu al comandantului si loctiitor comandant pentru spate (1956 – iun. 1957), loctiitor comandant pentru paza si regim (1957 – dec. 1958 si 1 mart. 1959 – 1961), comandant (dec. 1958 – 1 mart. 1959).
 

Conform marturiilor obtinute de ICCMER, Constantin Istrate era unul dintre cei mai sofisticati gardieni. Astfel, el evita sa loveasca detinutii cu mainile sau cu alte obiecte pentru a nu se murdari de sangele lor, spun cercetatorii, preferand sa ii loveasca pe detinutii imobilizati la pamant cu cele mai grele ghete sau cizme pe care le avea.

Conform probelor obtinute, Istrate asigura legatura cu serviciile secrete, dand informatii nu numai despre detinutii politici de la Penitenciarul Gherla, ci si despre colegii sai.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!