Trei membri in Comisia de licitatie din Metrorex, urmariti penal in dosarul privind trucarea licitatiei de achizitie a noi trenuri

0
6

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala fata de trei membri ai Comisiei de licitatie din Metrorex. Actiunea procurorilor anticoruptie vine in contextul suspiciunilor privind posibila trucare a licitatiei pentru atribuirea contractului de achizitie a 51 de noi trenuri de metrou, contract atribuit firmei spaniole CAF.

Astfel, potrivit DNA, in martie s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de trei membri ai Comisiei de licitatie din Metrorex: Valeriu Picu, Gabriel-Constantin Sburlan si Mihai-Marian Andronescu. Cei trei sunt suspectati de luare de mita, abuz in serviciu si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, potrivit Agerpres, citata de HotNews.

De asemenea, este urmarit penal Ovidiu Bancescu, in calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si dare de mita.

In perioada octombrie 2014 – martie 2015, suspectii Picu Valeriu, Sburlan Gabriel-Constantin si Andronescu Mihai-Marian, in calitate de membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, privind procedura de achizitie publica pentru atribuirea acordului-cadru <Achizitia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon>, au contribuit la trucarea licitatiei avand ca rezultat adjudecarea acesteia de catre Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao. Firma castigatoare a subcontractat lucrarile unei societati romanesti. La adjudecarea acestei licitatii de catre CAF SA Bilbao a contribuit si suspectul Bancescu Ovidiu, in calitate de reprezentant al Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao, care l-a instigat pe suspectul Picu Valeriu sa ii furnizeze informatiile vizand ofertele si conditiile celorlalte firme participante la licitatie, se arata in raspunsul DNA.
 

Licitatie blocata de DNA

Licitatia prin care Metrorex vrea sa achizitioneze 51 de noi trenuri de metrou, atribuita firmei spaniole CAF pentru 310 milioane de euro, a fost blocata. Decizia vine dupa ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis suspendarea solutionarii contestatiilor, ca urmare a faptului ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a decis deschiderea unui dosar penal ce vizeaza procedura.

CNSC avea in vedere contestatii de la companiile Alstom si Astra Vagoane, insa pana la solutionarea dosarului de catre procurorii anticoruptie, licitatia ramane blocata.

Potrivit unei decizii datate in 24 aprilie, CNSC a decis sa suspende "solutionarea contestatiilor depuse de catre S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A., (…) si, respectiv, de catre S.C. ASTRA VAGOANE CALATORI S.A., (…), in contradictoriu cu S.C. METROREX S.A., (…) pana cand hotararea pronuntata in cauza in care se fac cercetari, in dosarul penal nr. 88/P/2015, va ramane definitiva".

La mijlocul lunii aprilie presa scria ca CNSC a cerut DNA informaţii privind licitaţia pentru trenurile de metrou si daca sunt nereguli anchetate în legătură cu desfăşurarea procedurii organizate de Metrorex.

In luna martie, chiar Metrorex a solicitat CNSC sa suspende solutionarea contestatiilor pentru ca DNA a facut o serie de descinderi la Ministerul Transporturilor si au deschis o ancheta penala.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!