Turcia: Ministrul Sanatatii considera maternitatea drept singura cariera posibila pentru femei

0
5

Regimul islamo-conservator turc al presedintelui Recep Tayyip Erdogan provoaca noi controverse. Ministrul Sanatatii a declarat ca maternitatea este singura “cariera” posibila pentru femei, potrivit AFP, citata de Hotnews.

"Mamele nu trebuie sa puna alte cariere in afara maternitatii in centrul vietii lor. A creste noi generatii trebuie sa fie centrul preocuparilor lor", a spus joi Mehmet Muezzinoglu, citat de presa turca.

Afirmatiile sale au starnit vineri un lant de critici pe retelele sociale.

"Maternitatea nu este o cariera", a reactionat pe contul sau de Twitter scriitoarea de succes Eli Safak, "femeile turce trebuie sa decida ele insele drumul lor in viata".

O deputata de opozitie, Aylin Nazliaka, i-a cerut ministrului "sa se opreasca din vorbit". "Exista motive ascunse in aceste declaratii. Scopul lor este sa faca din femei cetateni de mana a doua", a spus ea, pe Twitter.

Ministrul si-a reiterat insa vineri declaratiile.

"Maternitatea nu este o cariera deschisa tuturor (…) este o cariera indiscutabila si sfanta", a subliniat el, in fata presei.

Primele controverse pe aceasta tema au fost provocate de presedintele Erdogan.

La finele lui noiembrie, el a apreciat egalitatea dintre femei si barbati "contra naturii" si a sustinut ca islamul "a definit un loc pentru femei: maternitatea". Luna trecuta, seful statului, care militeaza ca femeile sa aiba cel putin trei copii, a comparat contraceptia cu o "tradare".

Erdogan, care a condus guvernul 11 ani inainte de a castiga, in august, alegerile prezidentiale, este acuzat in mod frecvent ca urmareste islamizarea societatii turce, limitand in special drepturile femeilor.

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!