Turcia nu i-a permis liderului sârbilor bosniaci să ajunga la comemorarea genocidului armenilor

0
3

Milorad Dodik, liderul sârbilor din Bosnia, nu a primit permisiunea de a survola teritoriul Turciei pentru a ajunge in Armenia, unde urma sa asiste la comemorarea a 100 de ani de la genocidul armean. Acum cateva zile, Dodik a trimis Parlamentului entității sârbe din Bosnia o declarație prin care recunoștea genocidul armean, relateaza Agerpres.

 

'Chiar dacă autorizațiile pentru acest zbor fuseseră obținute inițial, autoritățile turce nu au permis survolarea teritoriului lor', afirmă un comunicat al președintelui Republicii Srpska, entitate a sârbilor în Bosnia.

 

Dodik a așteptat patru ore și jumătate la Burgas, în estul Bulgariei, asteptand autorizația finală de a survola Turcia. In cele din urma a renuntat si s-a întors în Bosnia.

 

Armenia marchează vineri 100 de ani de la masacrele care au costat viața un milion și jumătate de armeni sub Imperiul Otoman, în pofida criticilor Turciei, care respinge în continuare termenul de genocid.

 

CITITI SI: Parlamentul European: Turcia ar trebui sa recunoasca GENOCIDUL armean: Nu poate exista nicio negare a acestei realitati teribile

 

La jumătatea lunii aprilie, Milorad Dodik a remis Parlamentului entității sârbe din Bosnia o declarație prin care recunoștea genocidul armean și care urma să fie adoptată în zilele următoare. Inițiativă a fost criticată de liderii politici musulmani din Bosnia pentru care Turcia este unul dintre principalii aliați internaționali.

 

Ei au denunțat un 'comportament ipocrit' al lui Dodik, care refuză să recunoască genocidul de la Srebrenica, cand aproape 8.000 de musulmanii au fost ucisi spre sfârșitul războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995).

 

Acest masacru — cel mai grav în Europa după Cel de-al Doilea Război Mondial, comis de forțele sârbe din Bosnia — a fost calificat drept genocid de justiția internațională.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!