Ucraina: Liderul Pravy Sektor, o grupare paramilitara ultranationalista, numit consilier in Ministerul Apararii de la Kiev

0
5

Dmytro Iaroch, liderul Pravy Sektor, o grupare paramilitara ultranationalista care a luptat alaturi de trupele Kievului impotriva separatistilor pro-rusi, a fost numit in functia de consilier al sefului Statului Major al Armatelor Viktor Moujenko, relateaza Hotnews.


Prin numirea lui Iaroch se incearca obtinerea unui mai bun control asupra batalioanelor de voluntari: "Dmytro Iaroch va juca rolul de mediator intre batalioanele de voluntari si statul major. Vrem sa fim uniti in fata dusmanului, iar obiectivul nostru este cooperarea si integrarea batalioanelor de voluntari in randul fortelor armate" a subliniat Oleksii Mazep, purtatorul de cuvant al sefului statului major, pentru AFP.

 

CITITI SI: Ucraina. Un an de la izbucnirea conflictului separatist din estul tarii. Schimbarea regimului de la Kiev a impins Moscova sa declanseze lupte armate soldate cu peste 6.000 de morti

Un purtator de cuvant al gruparii a declarat ca Pravy Sektor va ramane o structura "autonoma" insa va fi de acum inainte "finantata de ministerul Apararii". "Luptatorii nostri vor fi de acum inainte mai bine inarmati. Pana in prezent, voluntarii ne furnizau echipamente", a aratat Artem Skoropadski.
 

Miscarea Pravy Sektor a castigat o mare popularitate in randul protestatarilor EuroMaidan. Militantii sai s-au remarcat in ciocnirile violente intre contestatari si fortele de ordine, fiind responsabili pentru ploaia de pietre din pavaj si cocktailuri Molotov cu care au fost intampinate fortele de ordine.


Dmytro Iaroch este urmarit penal in Rusia sub acuzatia de "incitare la terorism", iar Moscova a emis pe numele sau un mandat de arestare international.

 

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here
Please enter your comment!